2018-07-07
1912 views
油麻地向來是平民美食天堂,據說單是一條砵蘭街,就已經有過百間食店,幾乎甚麼類型的食物也有。早前有人相約我飯敍,就揀咗油麻地港鐵站 D 出口上蓋嘅一間西餐廳 「Love Café 拉斐特」。聽友人講,拉斐特其實是一間專業嘅婚禮統籌及活動策劃公司,全店佔地二萬呎,提供「一站式婚嫁服務」,當中又以證婚和婚宴款待為主幹,並且提供婚禮攝錄影服務、婚紗晚裝禮服、新娘化妝等。而今次我哋晚飯嘅地方就係位於二樓嘅「Love Café」,原來這個精打細算嘅鬼靈精,發現餐廳最近不但換了全新形象,而且仲推出咗個 7 週年限時優惠,客人凡惠顧晚餐時出示手機號碼,含一個 7 數字可享 9 折,兩個 7 數字可享 8 折,三個或以上 7 數字更可享低至 7 折。雖然我手機並沒有 7 字,不過友人個手提號碼就有一個,可以享有 9 折,唔怪得話帶我嚟食好嘢啦!特意唔搭𨋢,睇下樓梯同一樓大堂嘅佈置,用上紫色為主題,非常浪漫。至於二樓餐廳嘅裝潢就以白色為主,牆壁畫有食物圖案作點綴,令素白牆身不致單調,加上一室淺木色的餐桌,色調柔和,視覺上非常舒服。拿起店員送上的餐牌,晚市套餐共有六款選擇,包是日餐湯,主菜,精選甜品及咖啡或
拿起店員送上的餐牌,晚市套餐共有六款選擇,包是日餐湯,主菜,精選甜品及咖啡或茶,定價由 $118 至 $188 不等,套餐 +$15 可轉特飲,不過店員說餐廳而家做緊優惠,7-8 月期間惠顧晚餐,只需 +$7 就可以升級至夏日特飲 (原價要$28 㗎),非常超值。至於散點方面,就有餐湯、沙律、前菜、小食、薄餅、漢堡、意大利飯、意大利麵同主菜等幾個項目可供選擇。筆者想吃魚,而有友人就睇中咗個燒豬仔骨,一於各取所需。
點完餐後,店員隨即送上餐前麵包,餐包拿上手仍帶點微暖,質地鬆軟,塗上牛油吃,味道不俗。
是日餐湯係南瓜忌廉湯,湯身呈鮮橙色,碟邊灑上了香草碎,湯面淋了少許忌廉作點綴,簡簡單單。趁熱馬上呷一口,質感唔算好濃稠,但非常綿滑,而且內裡還混入了少許南瓜絲,味道微甜,充滿南瓜香。
我揀嘅主菜香煎石斑扒配芥末子醬汁 ($188) 率先送上,石斑底下墊有烤薯仔同野菜天婦羅,分量十足。石斑扒非常大塊,勁厚身,肉質結實帶爽;心形器皿盛載的芥末子醬汁,口味溫和,辣味不會太嗆,用來配石斑扒,超美味。友人讚伴吃的薯仔,味道唔錯,粉腍入味;不過向來鍾意食香口炸物嘅我,就更喜愛旁邊的野菜天婦羅,入口帶微脆,用油新鮮清爽,食落不油膩。
至於友人點嘅美式醬汁燒豬仔骨 ($178),主角烤豬肋骨送上桌時真係嚇咗一跳,size 比預期大了一倍,面層塗滿厚厚的 BBQ 醬汁,賣相非常誘人,碟上同樣伴有烤薯仔同野菜天婦羅,分量不少,如果是兩個女生嚟嘅話,應該食唔曬。Ribs 用的是美國 baby back ribs,肉質優勝,食落非常鬆軟,入口肉嫩汁豐,而且醃得好入味,帶煙熏香氣,加上酸甜適中嘅醬汁,口感分外惹味!。
是日精選甜品係芝士蛋糕同芒果布甸,甜品擺碟很精美,中間以朱古力醬畫上波浪線條,並綴以草莓及藍莓作裝飾。芝士蛋糕小巧的骰,食落不太 creamy,帶淡淡芝士香,唔錯;布甸口感不算很幼滑,但芒果味就非常突出,啱曬鍾意食芒果嘅朋友。
將飲品 upgrade 咗做夏日特飲,揀咗綠色嘅清涼夏日 Cool Summer (+$7) 同紅色嘅甜蜜蜜 Sweet Heart (+$7),前者其實係冰凍嘅薄荷梳打,味道醒胃怡人,喝罷暑氣全消;而後者飲落就有點似紅莓汁,味道甜甜酸酸,既開胃又消滯。
聽店員講,原來餐廳 8 月仲會推出另一項優惠,凡以原價惠顧晚餐 1 客,第 2 客就只需 $70,嘩,咁抵,下次要帶埋家中嘅小鬼嚟吃晚餐先得!