2016-05-20
星期日又係放鬆心情,同三五知己聚舊嘅好日子!夏日炎炎,當然係食泰國菜,咁先有泰國風情!老闆娘同埋佢兩位員工都係泰國人,雖然老闆娘識講廣東話,但佢地溝通會用泰文,唔講真係以為自己去左泰國! 舖位麻雀雖小,但勝在五臟俱全,燒烤、小炒、小食、沙律、甜品、凍飲,都應有盡有。不過大家要留意番,個到只有大約6張細摺枱,所以最好2-4人去食就唔駛等咁耐。 首先點個前菜先,豬肉生菜包。材料有豬肉碎、紫洋蔥、九層塔、蔥、辣椒、青檸汁。用新鮮嘅生菜包住肉碎,口感好豐富,感覺好清新。辣椒嘅香辣可以刺激味覺、青檸汁發揮到開胃嘅作用,作為一道頭盤,都能做到應有效果。 青檸沙冰。打到雪花綿綿嘅沙冰,青檸汁甜酸度剛剛好。口渴、解渴不二之選!食到熱辣辣,飲番杯凍飲最好不過。 紅咖哩牛肉炒飯。紅咖哩味道比較弱,而且炒得比較濕。我個人就不喜歡食過濕的炒飯,不過友人卻喜歡食濕的炒飯,所以話口味都是因人而異。如果當作普通炒飯,味道是很不錯,有泰國的香料味道。 海鮮炒金邊粉。這裡的Pad Thai特別之處就是用金邊粉而不是用河粉。材料分別有芽菜、葱、蛋、蝦、蜆。個人覺得麻麻,雖然有落到辣椒炒,但整碟P
老闆娘同埋佢兩位員工都係泰國人,雖然老闆娘識講廣東話,但佢地溝通會用泰文,唔講真係以為自己去左泰國! 舖位麻雀雖小,但勝在五臟俱全,燒烤、小炒、小食、沙律、 甜品、凍飲,都應有盡有。
不過大家要留意番,個到只有大約6張細摺枱,所以最好2-4人去食就唔駛等咁耐。 首先點個前菜先,豬肉生菜包。材料有豬肉碎、紫洋蔥、九層塔、蔥、辣椒、青檸汁。用新鮮嘅生菜包住肉碎,口感好豐富,感覺好清新。辣椒嘅香辣可以刺激味覺、青檸汁發揮到開胃嘅作用,作為一道頭盤,都能做到應有效果。 青檸沙冰。打到雪花綿綿嘅沙冰,青檸汁甜酸度剛剛好。口渴、解渴不二之選!食到熱辣辣,飲番杯凍飲最好不過。 紅咖哩牛肉炒飯。紅咖哩味道比較弱,而且炒得比較濕。我個人就不喜歡食過濕的炒飯,不過友人卻喜歡食濕的炒飯,所以話口味都是因人而異。如果當作普通炒飯,味道是很不錯,有泰國的香料味道。 海鮮炒金邊粉。這裡的Pad Thai特別之處就是用金邊粉而不是用河粉。材料分別有芽菜、葱、蛋、蝦、蜆。個人覺得麻麻,雖然有落到辣椒炒,但整碟Pad Thai的味道都偏甜,失去泰國的風味。 冬陰公海鮮河粉。不太食得辣的你們要留意啦,這個冬陰公加了蕃茄,令整個海鮮河粉的辣味減低,但是湯底仍然十分濃烈!材料亦相當豐富,豬肉碎、紫洋蔥、洋蔥、蕃茄、青口、蝦、魷魚。 蒜蓉炒雜菜。食左咁多肉,當然要食啲蔬菜均衡番!雜菜內有椰菜、蕃茄、西蘭花、椰菜花、芥蘭。蒜蓉炒得好香,端上黎已經傳出濃烈嘅蒜香,食落仲夠鑊氣! 串燒:珍寶腸、雞肉、雞肝、豬肉。主角出場!金泰燒烤最出名嘅就係串燒,珍寶腸夠大、雞肉夠嫩、雞肝好有甘香味、豬肉就中規中矩。最好食係燒雞肝!不過我覺得靈魂係醬汁,分別係沙爹醬&泰式辣醬。 串燒雞全翼。另一個必食之選!雞翼燒烤得外皮脆,但肉汁仍然能夠鎖住,配上沙爹醬是最夾的。
總而言之,金泰燒烤以小型餐廳 和 只得一位主廚而言,效率快、食物質素都能與其他泰國餐廳睇齊!希望大家知道金泰除了串燒好食之外,堂食嘅小菜都是值得一試呢!