2018-07-24
跟前上司吃飯已經是很久以前的事了,知道她特別喜愛中菜,所以就由她發板選擇喜歡的餐廳!竟然是譽發廣場入面的【私家廚房】!發現近期跟這個廣場緣份非常之多,由於今次是即興飯局,抱住一試嘅心態直接到店,十分好彩,店員表示預約的客人跟我們的時間不一樣,所以可以安排到位置。上到去一整層都是它們的,門口感覺很有私房菜風格!入面格局比想像細,但好整齊枱與枱之間有適當的距離!如果你是有預約的或是同行是三人至四人的話可以坐卡位,每一個卡位的門口都會有一塊灰色的簾篷可以將卡位內的空間關上,感覺更加私隱度高!當時我哋嗰陣唔係繁忙時段所以都可以坐到卡位!好開心因為係一個舒服嘅卡位裏邊慢慢坐慢慢傾聚下舊!全程都覺得地方非常清潔!說說餐牌吧!餐牌上嘅款式都係一般中菜咁,有海鮮類,有小菜篇亦有時蔬篇!全部交給前上司點菜!總共點了三款菜式!鄉下佬炒雜菜 $118呢到既菜一點也不油膩,入面包括既款式有:西蘭花、菜心、油麥菜、白菜仔。多幾款選擇令到冇咁悶,菜炒得比平時既好惹味,但又唔油,點解呢?我就想起有一次,媽跟我說..菜可以用燙的..然後用平底鍋把油和蒜頭爆香..放旁邊備用..等菜燙好..把油和蒜頭拌到青菜裡..再加調
上到去一整層都是它們的,門口感覺很有私房菜風格!
入面格局比想像細,但好整齊枱與枱之間有適當的距離!
說說餐牌吧!
總共點了三款菜式!
鄉下佬炒雜菜 $118
我就想起有一次,媽跟我說..菜可以用燙的..然後用平底鍋把油和蒜頭爆香..放旁邊備用..等菜燙好..把油和蒜頭拌到青菜裡..再加調味料拌一拌..就跟炒的一樣..
不知道是不是用這個方法呢?
豉招炒大蜆 $138
一邊談天, 一邊舔吃炒得香濃惹味的蜆肉。真是可以吃上癮。
份量二人吃剛剛好,有點像大排檔風味但在這裡也吃到是火喉十足,蒜蓉豉汁香濃,蜆肉也好爽甜。
鹹蛋黃冰鮮中蝦 $128
香港最常見的6款蝦,包括大頭蝦、虎蝦、赤米蝦、基圍蝦、草蝦、中蝦,中蝦色澤略帶透明及屬貴價蝦之一!
用左鹹蛋黃去炒,成件事好正!鹹蛋黃搖身一變,成為近年小食新口味的新貴,兩者混合,真係好惹味又邪恐!
但值得讚的是中蝦非常好吃又彈牙!絕對係非常新鮮的!
總括感受:
「私家廚房」呢間餐廳既好處在於選擇非常多又合我們胃口,大人細路長輩都啱食!蒸的、炒的、煮的、炸的、炆的、無一或缺,各煩都有多款選擇。
👉🏻餐牌紙如果有彩色圖案可供參考既話會點餐時更加開心同開胃。
👉🏻論服務方面其實當晚人手上非常足夠,感受到佢地既熱誠,當客人越來越多嘅時候佢哋都處理得好好!絕對冇怠慢嘅感覺!
👉🏻呢餐前上司非常滿意啊!菜式不算是很特別但是煮出來的味道是有一種私房菜的感覺!唔油膩又健康!見到佢開心又飽肚我就開心啦
Other Info. :
呢到有WI-FI老闆話又可以Whatsapp訂位夠晒方便呢!