2020-11-27 418 views
而家就嚟到12月個天氣起碼都已經涼返好多,呢個時候食都要食得挑剔少少,起碼叫做就算未係真正到好凍嘅天氣但都開始要調理下身體,一諗起冬天應該係個腦度即刻彈出咗枝竹羊腩煲呢一個食物🤣🤣的確諗完嗰一刻真係有少少衝動所以就要搵一間好味嘅舖頭幫襯下。最近喺 社交平台都已經見到呢一間我是羔 羊腩餐廳有一個熱潮,都有唔少人慕名去專程試吓, 佢位於登龍街永光商業中心,無論交通同埋地址都非常之方便同埋好快就到到!✅✅✅環境夠晒優美燈光亦都柔暗,伴隨以來嘅就係一陣又一陣嘅羊腩味。呢一種感覺真係非常之少有,同大排檔果一隻唔可以相提並論。除咗羊腩之外呢一度仲有好多火鍋配料都非常之有水準,所以我都要不斷咁推介俾大家。不過都要講吓個主角羊腩,雖然口感好似牛腩咁樣,但反而係個根位嗰度會多咗少少彈性,就唔同牛腩嘅根位係好硬同埋好似食緊橡膠咁樣,再加上呢一間專門就係食羊腩咁所以無論味道同埋口口都係可以比牛腩再軟身少少👍🏼👍🏼👍🏼呢一點真係要讚一讚,重點係配合知足一齊食當然先至會發揮到多重嘅味道然之後我會推介嘅就係呢一度封門柳,大約都係我哋所認識嘅牛腩不過位置上會有少少唔同,因為牛牛主張嘅就係啖啖肉但係封門樓會貼近少少其

然之後我會推介嘅就係呢一度封門柳,大約都係我哋所認識嘅牛腩不過位置上會有少少唔同,因為牛牛主張嘅就係啖啖肉但係封門樓會貼近少少其他嘅部位所以都係會有少少雪花嘅形狀,某程度上講都真係高級嘅牛柳🤣🤣 雖然係薄切但係好快就煮得熟,而且唔一定要全熟㗎其實少少粉紅先係最好味嘅食法,配合預先比大家選擇嘅醬料當中我會推介沙嗲醬同埋炸蒜蓉一齊包住嚟食先感覺到滋味😍😍 雖然本身就咁食嘅話都真係幾似雪花牛肉嘅味道👍🏼👍🏼但三五知己一齊食一半都已經大大盤絕對夠滿足大家想食肉嘅慾望😏

另外我都會推介薄切牛舌👅俾大家, 牛舌通常煮法都係鹽燒。 但其實放落好滋補嘅羊腩煲入面煮都有另一番嘅味道,另外亦都係因為薄切所以亦都唔好煮得太耐如果唔係就真係會太韌!!煮完之後配合左羊腩剩低嘅精華所以無論質感同埋味道都包含咗羊嘅天然調味料,比起鹽燒多出一份爽滑感😚

另外仲有好多海鮮亦都可以推介包括超級大隻嘅老虎蝦另外仲有唔同嘅淌淚例如珊瑚蚌同埋貴妃蚌,基本上都係應有盡有所以我唔係鍾意食海鮮定係鍾意食肉嘅人總有一樣唔會滿足到你❤️❤️

飲品嘅選擇都唔係好少㗎,成班人一齊打個高級羊腩煲嘅邊爐可以選擇啤啤佢,怕熱氣嘅話亦都有成果嘅椰青可以揀,再想解渴啲嘅話呢一度會有幾款梳打亦都可以推,重點係雖然唔係甜但係想突然有一個清新refresh嘅感覺就真係冇得錯過,又成日接觸到嘅青檸梳打去到青檸菠蘿梳打兩款都比到你純天然真正嘅梳打(就唔係青檸溝七喜呢一啲甜嘅汽水)

整體而言到咗冬天呢一啲季節真係除咗打邊爐之外亦都要多一個選擇就係打邊爐再配合羊腩煲,食完就真係一身亂亦都會遲啲會出現嘅寒流打好保暖嘅根底😏😏

2020-11-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner