2015-04-27
可能好多人都同我一樣會覺得起香港好難食到台灣正宗台菜。今次,黎到這裡開壺靚茶食番個晚飯先。由前菜開始已經有驚喜,good^^我地食左「台灣花雕醉乳鴿 $68」,乳鴿呢個食法,肉質相當嫩口,咬落滑到不得了!仲要花雕入晒味,食完好想再encore , 心水推介之一。「蛋黃小卷 $78」呢個用魷魚桶釀咸蛋黃,切成一片片,蛋黃味很香,點些沙津醬食更滋味。「台式鴨舌 $78」一碟鴨舌有約10隻,一支支鴨舌加上辣醬汁,對於我平時食開少辣,食第一隻已經覺得好刺激但好惹味,食食下比我差唔多食晒。XD食完小食,再飲碗「阿里山烏魚湯 時價」,用上烏魚,芥菜,豆腐,煲出呢個湯呈奶白色,魚味出晒黎好甜呀,個湯好滑,一次過飲左三碗,魚湯記得襯熱飲,熱喝味道不會腥。加少許胡椒粉仲正!呢個烏魚湯,味道特別甜,好驚喜。跟住到小菜時間^^「溫室南瓜炒蜆肉$148」日本南瓜食得多,原來台灣南瓜也很甜,質地幾粉下,用黎炒蜆肉甜甜地幾好味,重點呢到既蜆肉無沙,值得一讚。「炒A菜 $75」每一餐都要食蔬菜,A菜炒完好爽口,味道清清地,I like~「澎湖炸花枝丸 $138」每一粒兵乓球大花枝丸,口感彈牙,中間有少少水份,我建議
我地食左「台灣花雕醉乳鴿 $68」,乳鴿呢個食法,肉質相當嫩口,咬落滑到不得了!仲要花雕入晒味,食完好想再encore , 心水推介之一。 「蛋黃小卷 $78」呢個用魷魚桶釀咸蛋黃,切成一片片,蛋黃味很香,點些沙津醬食更滋味。 「台式鴨舌 $78」一碟鴨舌有約10隻,一支支鴨舌加上辣醬汁,對於我平時食開少辣,食第一隻已經覺得好刺激但好惹味,食食下比我差唔多食晒。XD 食完小食,再飲碗「阿里山烏魚湯 時價」,用上烏魚,芥菜,豆腐,煲出呢個湯呈奶白色,魚味出晒黎好甜呀,個湯好滑,一次過飲左三碗,魚湯記得襯熱飲,熱喝味道不會腥。加少許胡椒粉仲正!呢個烏魚湯,味道特別甜,好驚喜。 跟住到小菜時間^^
「溫室南瓜炒蜆肉$148」
日本南瓜食得多,原來台灣南瓜也很甜,質地幾粉下,用黎炒蜆肉甜甜地幾好味,重點呢到既蜆肉無沙,值得一讚。 「炒A菜 $75」
每一餐都要食蔬菜,A菜炒完好爽口,味道清清地,I like~ 「澎湖炸花枝丸 $138」
每一粒兵乓球大花枝丸,口感彈牙,中間有少少水份,我建議加些花枝粒粒混入丸子中,會更完美。 「滷肉$98」
台灣菜除左肉燥飯,滷肉同樣必點,呢個肉要好味道,基本上個滷汁汁底要好加埋時間夠火喉掌握好先叫掂,一層層五花腩,油脂位入口溶化,肉質部分入味而有咬口,仲有滷豆腐起底,吸收晒精華,送飯一流。 這裡環境舒服,服務好,食物質素高,今次第一次呢到食晚飯很滿意呢! 水煮系列,胡椒中蝦好吸引,下次黎再食過