2022-11-17
🌟餐廳:燒洒一族📍地址:大圍車公廟路69號顯徑街市地下M30號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 09:30 - 19:45 忙咗成個月,今個 weekend 終於可以留係屋企,一家人輕輕鬆鬆食返餐家常便飯!適逢家姐同姐夫今晚都返黎食飯,等我去街市逛一逛,加下餸先~平時間唔中都會去顯徑街市,鍾意佢裝修企理,地面又夠乾爽~經過見到呢間燒洒一族好多人排隊幫襯,等我又埋去趁下熱鬧先!有別於傳統燒味店,店家除左提供叉燒、燒豬手、燒雞、燒豬肋骨等特色燒味外,店外仲擺放左一個大雪櫃,放滿左林林總總既「酒醉系列」,岩哂今晚加餸之餘,又可以比爸爸拎黎做佐酒小食,即刻揀返幾款返去慢慢嘆!!———————————————————「酒醉系列」用糟滷、香料、花雕酒等配料加入各種食材自家釀制,酒味濃郁之餘,食材又夠鮮甜,冷藏後享用就更佳~🔹酒醉雞軟骨雞軟骨大大粒,香脆可口,做餐前小食一流。———————————————————🔹酒醉燻蹄燻蹄肥瘦適中,外皮Q彈,燻蹄肉肉質夠爽嫩。———————————————————🔹酒醉雞中翼雞中翼用酒釀制後,外表嫩
📍地址:大圍車公廟路69號顯徑街市地下M30號舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 09:30 - 19:45
適逢家姐同姐夫今晚都返黎食飯,等我去街市逛一逛,加下餸先~
🔹酒醉雞軟骨
雞軟骨大大粒,香脆可口,做餐前小食一流。
🔹酒醉燻蹄
燻蹄肥瘦適中,外皮Q彈,燻蹄肉肉質夠爽嫩。
🔹酒醉雞中翼
雞中翼用酒釀制後,外表嫩滑,肉身同雞翼骨充滿啖啖酒香,正!
🔹酒醉雞卷
雞卷採用雞腿肉,用簿簿既雞皮卷起,蒸熟後再以酒釀制,無骨啖啖肉超有咬口~
🔹酒醉花雕雞
主角出場! 雞肉渗透淡淡既花雕酒香,大大件之餘,雞肉選料亦好有誠意,厚肉又彈牙,大滿足~
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
若果自己係屋企自制酒釀食物,除咗配料繁多,仲需要用上大量時間,先可以令食材釀得入味!燒洒一族既酒醉系列仲提供酒醉蛋、蝦同豬手等選擇~去開街市買返罐就可以拎返屋企慢慢歎,非常方便,岩哂開party 或者一家人食飯加餸~
除此之外,佢地既冷盤酒醉系列採用易拉罐設計,方便食用之餘,亦易於攜帶及存放,抵讚!!