2022-05-05
隱身在上環海味街的蠔吧店,門面超級低調,好易就會錯過左餐廳,進門好有食fine dining既感覺☺️牆身畫作、照片、擺設都好有特色,除左食蠔,呢到lunch set仲有紅蝦意粉、肉眼扒、牛肉丼都有,配一份沙律或湯,連一杯汽水🦪是日生蠔|7.5/10叫左6隻唔同款式生蠔,口味由淡至濃開始食,我比較喜歡Boomer Bay呢款🥰肉質飽滿脆身,味道雖然淡身但蘸上少少紅酒醋很突出到蠔鮮甜味,而Ostra Regal 蠔味比較悠長,海水咸味會再出一點👍🏻🥩美國頂級肉眼扒配季節蔬菜及燒汁|$298|8.5/10叫左medium rare,烹調得剛剛好😋切時已經感覺到好軟腍,唔多血水流出,肉汁保持係肉內,牛味濃香且嫩滑,仲有薯泥同焗蔬菜🍝西班牙紅蝦帶子意大利麵配龍蝦汁|$178|7.5/10意大利麵好掛汁,啖啖龍蝦味道,好濃郁,帶子兩邊煎至焦黃,但中間仲有軟嫩🤤不過紅蝦比較失色,如果再爽彈一點會更好
🦪是日生蠔|7.5/10
🥩美國頂級肉眼扒配季節蔬菜及燒汁|$298|8.5/10