Restaurant: Ah Nam Kitchen
Info:

2024-10-07 2744 views
雞煲呢家嘢晌香港都興咗好耐,就算只喺雞煲,商家都各出奇謀,最後,朋友介紹位處太子嘅「亞南雞煲」,皆因雞煲嘅款式超多之餘,配料更喺重質不重量嘅,故此,約埋老友一心過嚟食靚嘢。鋪外、鋪內裝潢都比較樸實唔花巧,最緊要夠整潔,地方企理,天花更安裝咗好多部冷氣,絕對唔會食到一身汗,而牆上貼咗好多唔同嘅雞煲及其他食物嘅相片,非常吸引。再走入啲,餐廳盡頭,仲有另一個用餐區,眼見有多張散枱,但店長話夠人都可以僻為一個廂房。香港人向來都好喜歡雞煲、打邊爐,雖然話家下經濟唔多景氣,但唔喺講笑,幾乎全場爆滿,可見餐廳有質素先喺咁。究竟雞煲有幾多選擇?仲有啲咩配料、飲品?我就唔講太多喇,索性掃描晒所有點餐紙出嚟俾大家參考就一目了然。而雞煲有乾嘅,有湯嘅,辣度及麻度都有得揀。溫馨提示,店內有列明用餐時間為入座後2小時,除非出面真喺好多人等位,否則,店長話都未必好嚴格執行,反正大家嚟都喺想食得開心愉快。自家製涼茶系列 $28平時打邊爐就好鍾意嗌汽水飲,不過,喺牆上見到佢有啲自家製涼茶,兼且款式特別,當然要試試嚟降下火。有老友就揀海底椰雪梨茶,而小弟嘅選擇喺羅漢果菊花靈芝茶,少甜之餘,最正喺標明成份同功效,又夠大樽
,而牆上貼咗好多唔同嘅雞煲及其他食物嘅相片,非常吸引。
,可見餐廳有質素先喺咁。
自家製涼茶系列 $28

平時打邊爐就好鍾意嗌汽水飲,不過,喺牆上見到佢有啲自家製涼茶,兼且款式特別,當然要試試嚟降下火。有老友就揀海底椰雪梨茶,而小弟嘅選擇喺羅漢果菊花靈芝茶,少甜之餘,最正喺標明成份同功效,又夠大樽,邊食邊飲去除罪惡感。
自家製涼茶系列
麻辣墨魚鬚 $65

等齊人嘅時候,最好喺叫啲餐前小食過吓口癒,小食選擇多,又有特色。好似呢一款墨魚鬚,鮮甜柔韌,極具口感。雖然叫麻辣,嗌之前都問過店員會唔會好辣,入口確實唔太辣,帶濃濃麻騷感,如果真喺好搶心辣嘅問題,可以揀冰鎮墨魚鬚喔。
麻辣墨魚鬚
椒鹽鮮鮑魚 $48 /隻

兩隻起,如果純粹想試試,可以麻煩師傅一開二,多幾個人「些牙」。而呢個小食重點喺食質素,鮮鮑魚好大隻,甚有鮑鮮味,口感煙韌有咬口,酥炸後再灑上椒鹽調味,鹹香微辣,好有風味。
椒鹽鮮鮑魚
皇牌脆炸牛坑腩 $88

牛坑腩就肯定唔會喺第一次食啦,不過,以脆炸形式去做就肯定喺第一次喇。牛腩南送到上枱,店長特別強調佢哋啲坑腩喺新鮮貨,所以,就更加落力去細味。個脆皮炸得金黃,夠薄又酥脆,兼唔油膩,而腩位好鬆化,又好有肉香,口感極佳。
皇牌脆炸牛坑腩
皇牌脆炸牛坑腩
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲 $328

我哋就想食得濕濕哋,又有啖靚湯飲,所以,揀個湯雞煲,而呢款有竹笙,又有花膠,啱晒我哋啦。唔喺講笑,我都喺第一次見啲咁大條嘅竹笙,好有睇頭,加埋湯內有唔少花膠同雞件,超抵食喎。
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
先飲啖湯,奶白色嘅雞湯,味道好甜,濃而不濁,飲得到啖啖都喺精華。
蟲草花野生竹笙花膠濃湯雞煲
蟲草花有咬口,啲野生竹笙果然好堅,非常之大條,入口好爽脆,吸滿湯汁,非常鮮味,而啲花膠亦食得出喺靚料,柔韌富膠質,而絕對無一陣陣腥味,啲雞件肉質好嫩滑,又好有鮮雞味,幾款食材都無令人失望
。順帶一提,原來事前預訂成隻雞嘅話,喺可以要求選用新鮮雞,價錢當然會貴啲,不過,就算我哋無預訂,所食嘅喺冰鮮雞,質素都已經好高質。
手打雙拼滑 $88

清咗個雞煲嘅食材之後,跟住再嗌其他火鍋料試試,先喺啲墨魚滑同蝦滑,打得夠功夫,所以,口感非常之彈牙,前者好有墨魚嘅甜味,後者好有蝦鮮味。
大花蜆 $98

花蜆用上大花甲,睇樣已經見到非常之大隻,灼熟之後,蜆肉食落非常之厚身肥美,仲帶有陣陣海水嘅鹹鮮味。
大花蜆
極品肥牛拼龍躉片 $248

打邊爐又點可以少得肥牛呢!呢度賣嘅牛亦都喺好高質素,油脂分佈平均,色澤鮮豔,唔會暗暗啞啞。揀咗呢個肥牛拼龍躉片,就可以一次過試兩樣嘢,隨拼盤仲奉送一份蔬菜。
蔬菜
淥龍躉片真喺要講手勢,淥嘅時間啱啱好,魚肉入口非常之嫩滑,而且,極具魚味,好鮮甜;至於啲肥牛,放晌湯內灼一灼,轉色就食,嗰份嫩滑感,油脂香,真喺無得輸,仲甚富肉味,真喺一塊接一塊咁淥嚟食
極品肥牛拼龍躉片
最後,仲送咗啲優惠券俾我哋,真識做生意,其中一張更喺半價雞煲換領券
,咁當然要湊大棚人啲嚟食個大雞煲啦。
總結一句,唔單止雞煲款式多,食材用料靚,而且,啲招呼亦非常好,店員細心有禮又殷勤,讓客人都食得開心。所以,咁多客人嚟幫襯,真喺不無道理。
$390 (Dinner)
自家製涼茶系列
麻辣墨魚鬚