2016-11-22
之前去美國旅行冇食到Luke's Lobster,一直懷恨在心。雖然呢兩年香港都開咗好幾間食lobster roll,但地方始終唔係幾就腳,所以一路都仲未試過。早排見銅鑼灣新開咗呢間Hungry Lobster,地點方便,於是決定試吓一入到餐廳就有濃濃嘅龍蝦味撲鼻,因為個廚房係開放式裝潢都幾有個性呢一日我哋三個人去,叫咗個[飢餓龍蝦全餐,$588],有齊signature菜式,係二至三人份量[法式龍蝦湯]好濃好濃嘅龍蝦味,每飲一啖個口充斥住龍蝦嘅鮮甜味同天然咸味,口感都好滑個湯仲有跟一塊蒜蓉包,點湯食都好夾[龍蝦長通粉]我個人好鐘意蕃茄based嘅意粉,所以呢個長通粉好啱我食。意粉入面好多龍蝦肉,都好鮮甜雖然penne稍為有少少over cooked,但整體都不錯[龍蝦包]呢個lobster roll入面除咗有面頭兩隻龍蝦鉗之外,包入面都釀滿龍蝦肉,所以加加埋埋應該都有差唔多一隻龍蝦嘅肉龍蝦肉夠新鮮,肉質彈牙爽口,又有微微海水味;而麵包烘得外脆內軟,又有濃郁牛油香[烤全隻波士頓龍蝦,配薯條、沙律]好多羔!最鐘意食蝦羔!龍蝦身嘅肉好易拆出,一大啖食落去確係一種享受而鉗同腳嘅殻都已經扑碎過
呢一日我哋三個人去,叫咗個[飢餓龍蝦全餐,$588],有齊signature菜式,係二至三人份量 [法式龍蝦湯]
好濃好濃嘅龍蝦味,每飲一啖個口充斥住龍蝦嘅鮮甜味同天然咸味,口感都好滑個湯仲有跟一塊蒜蓉包,點湯食都好夾 [龍蝦長通粉]
我個人好鐘意蕃茄based嘅意粉,所以呢個長通粉好啱我食。意粉入面好多龍蝦肉,都好鮮甜雖然penne稍為有少少over cooked,但整體都不錯 [龍蝦包]
呢個lobster roll入面除咗有面頭兩隻龍蝦鉗之外,包入面都釀滿龍蝦肉,所以加加埋埋應該都有差唔多一隻龍蝦嘅肉龍蝦肉夠新鮮,肉質彈牙爽口,又有微微海水味;而麵包烘得外脆內軟,又有濃郁牛油香 [烤全隻波士頓龍蝦,配薯條、沙律]
好多羔!最鐘意食蝦羔! 龍蝦身嘅肉好易拆出,一大啖食落去確係一種享受 而鉗同腳嘅殻都已經扑碎過,唔難摵開
另外都要讚吓薯條,好熱好脆好好味