2021-05-02 231 views
🏘天后一直都係唔少小店既集中地,成日係度都揾到令人有意外驚喜既餐廳,今日揀既呢間餐廳就唔係大路電氣道,而係旁邊横街水星街入面🛕餐廳睇裝修就以為只係一間普通泰國餐廳,但睇到餐牌就發現係一間台泰餐廳,有齊各式各樣既台灣同泰國菜式,可以自由黎個mix & match 🍛自製蝦醬炒飯上檯時聞到好香,但食落蝦醬味唔太濃。炒得幾乾身,唔會太油。 🍳台灣蚵仔煎高分之作,估唔到係度食到咁好味既蚵仔煎。剛上檯時仲覺得好似有d煎燶咁,但食落好可口香脆,蚵仔數量都多,配合埋微辣既醬汁好惹味。 🥣椰子雞湯跟餐除咗飲品仲可以揀湯,一碗熱湯暖身心。淡淡既椰子味隨雞湯進入我既口腔,湯入面仲有椰肉雞肉,真材實料。 🍰千層糕即叫即蒸既甜品,等咗大約15分鐘就有,深綠色得黎有d通透。好煙韌彈牙,仲有斑蘭香氣,但唔會太粘牙

🍛自製蝦醬炒飯
上檯時聞到好香,但食落蝦醬味唔太濃。炒得幾乾身,唔會太油。

🍳台灣蚵仔煎

🥣椰子雞湯

🍰千層糕
2021-04-29
$75 (Dinner)