2023-03-10
我朋友成日問我食咩,每次我都答佢,不如泰國菜一波先啦,佢一定會答日本菜開到周圍都係,成日都食咖啦,你悶唔悶D…不如比D新意?係麼地道半島中心新開一間「泰沾麵」,真係估唔到泰國菜都咁多gimmick,菜式地道得黎又夠破格,我諗我朋友今次無聲出啦掛?👇🏻📌Appetizer - ▪️ Thai style · pan seared scallop - $128▫️ 第一個必試人氣招牌「泰式·香煎帶子」,帶子輕pan煎過,外層焦香,裡面肉質嫩口;底部既sauce用左羅望子、辣椒膏、泰國直送既mix herbs,味道層次豐富,我超鍾意。▪️ Stir-fried morning glory - $78▫️ 泰國野不得不試「飛天·炒通菜」,師傅炒得夠哂鑊氣,保留到爽脆鮮甜既口感,仲帶少少既辣勁,辣度同埋鹹度比例岩岩好。📌Noodles · Rice - ▪️ Stir-fried · chicken flat noodle - $98▫️ 再黎就係不得不試既「雞肉·鑊氣炒河」,佢地呢隻河粉經老闆多番挑選,最後揀左呢隻河粉由泰國直送,裡面撈左d糯米成份,所以口感特別煙韌,雞肉嫩滑無比,加埋旁邊是拉差醬,整體份
佢一定會答日本菜開到周圍都係,成日都食咖啦,你悶唔悶D…
不如比D新意?係麼地道半島中心新開一間「泰沾麵」,
我諗我朋友今次無聲出啦掛?👇🏻
📌Appetizer -
泰國直送既mix herbs,味道層次豐富,我超鍾意。
▫️ 泰國野不得不試「飛天·炒通菜」,師傅炒得夠哂鑊氣,
保留到爽脆鮮甜既口感,仲帶少少既辣勁,
辣度同埋鹹度比例岩岩好。
📌Noodles · Rice -
▫️ 再黎就係不得不試既「雞肉·鑊氣炒河」,佢地呢隻河粉
經老闆多番挑選,最後揀左呢隻河粉由泰國直送,
裡面撈左d糯米成份,所以口感特別煙韌,
雞肉嫩滑無比,加埋旁邊是拉差醬,整體份外惹味。
📌Drinks -
▪️ B.O.C milkshake - $55
▪️ Pink lime soda - $42
▫️ 最後一人一杯泰式特飲就必需咖啦,前者「香蕉椰子OREO奶昔」
用左大量香蕉、椰子、oreo打成奶昔,面頭再放一大舊oreo餅同埋
灑上椰絲,入口甜而不膩,正;而後者「粉紅梳打」用左隻
廣為人知既syrup做base,加上新鮮青檸同埋梳打水,
入口冰涼清爽,唔錯。