2021-11-16 33 views
上個禮拜入大澳食海鲜意猶未盡,今日來到銅鑼灣,見到呢間『大澳德發』,諗住實有海鮮食就毫不猶豫入咗來,有幾款孖寶食,嗌咗『頭抽乾煎海中蝦』+『酒香鮑魚』(4隻)呢份,有我呢個『海鮮痴』鍾意嘅蝦同鮑魚,哈哈。海中蝦本身蝦味濃郁,頭抽來煎多咗豉油味,更加香口似又唔會搶咗蝦味,非常好。鮑魚有4隻,每人2隻好滿足,酒香中又有些少甜味令到彈牙鮑魚更添滋味。『金磚豆腐拼花枝餅』係『德發』必食推介名單中,豆腐外脆内軟,花枝餅食得到有咬口嘅花枝粒,都係入大澳必食食品,來到『大澳德發』亦必食。晚市幫襯400蚊,即送『 蒜蓉焗生蠔』(2隻),以每張單計,咁好似2個人抵D喎,拍拖嘅朋友就啱晒。