2022-07-31 138 views
主打創意fusion料理嘅鬼混 由銅鑼灣搬到西環,裝潢依舊擺足心思,碗碟依舊充滿玩味,菜式依舊賣相味道兼備~餐廳樓底好高,寬敞富空間感,一邊以民族風為主,另一邊亦走暗黑搞鬼路線,到處都係打卡位!Menu中加入左唔少新菜式,高質之餘價錢合理,絕對係encore之選▪️法式龍蝦湯 $88龍蝦湯用中式茶壺呈上,而碗上嘅龍蝦肉都擺得好精緻,打卡一流。湯唔算好杰,但龍蝦味好濃,唔會好死鹹。▪️辣炒八爪魚 $78八瓜魚好彈牙唔會好韌,只帶微辣。焦香味突岀,略嫌有少少搶過咗八瓜魚嘅鮮。▪️西蘭花苗配蓮藕片 $88西蘭花苗冇想像中咁炸,反而有啲似天婦羅。外層炸皮唔會好厚,葉超香脆,莖爽脆唔乾又唔會好硬。入口無想像中咁油膩,係好香口嘅蔬菜。不過炸蓮藕片相對失色,唔太香脆。▪️麻辣凍的蜆 $118一上碟係到諗:究竟佢係咪將兩碟前菜加埋一齊上,點解會有八爪魚?! 一問先知原來八瓜魚係伴碟。蜆肉鮮甜飽滿,八瓜魚彈牙 得黎比炒個款腍少少易咬啲。好鍾意佢個麻辣汁,初初食以為好小兒科,但後勁都幾勁幾惹味。不過放心overall都唔會好辣~ 講到最驚喜,一定係上面嘅好青色嘅西蘭花?! 好嫩好多汁好入味好好食!係值得一嚐嘅開胃

▪️法式龍蝦湯 $88
法式龍蝦湯

▪️辣炒八爪魚 $78
辣炒八爪魚

▪️西蘭花苗配蓮藕片 $88

▪️麻辣凍的蜆 $118
麻辣凍的蜆

一上碟係到諗:究竟佢係咪將兩碟前菜加埋一齊上,點解會有八爪魚?! 一問先知原來八瓜魚係伴碟。蜆肉鮮甜飽滿,八瓜魚彈牙 得黎比炒個款腍少少易咬啲。好鍾意佢個麻辣汁,初初食以為好小兒科,但後勁都幾勁幾惹味。不過放心overall都唔會好辣~ 講到最驚喜,一定係上面嘅好青色嘅西蘭花?! 好嫩好多汁好入味好好食!係值得一嚐嘅開胃冷盤。

▪️香煎鴨肝配封門牛柳 $278
香煎鴨肝配封門牛柳

封門牛柳厚厚一舊,切開就會見到粉嫩嘅紅色。肉質軟腍有咬口,牛味濃郁帶焦香,成功保留肉汁。鴨肝煎得香口微脆,內裡依然軟嫩,富油香。餐廳好有創意咁將醬汁裝左係dropper入面,醬汁朱古力味相當突岀,我地就唔太識欣賞呢個combination。旁邊嘅薯蓉都唔馬虎,口感軟滑保留左軟綿薯粒,帶奶香,面頭仲有啲磨菇碎作點綴。

▪️抹茶燒羊架 $248
抹茶燒羊架

羊架呈粉嫩嘅紅色,肉質軟腍嫩滑,口感一流!不過攤凍左就偏羶,建議怕羶嘅大家趁熱食晒。羊架面頭灑左唔少抹茶粉,但抹茶味比想像中淡,未見相得益彰嘅效果。

▪️蟹膏蟹肉燉飯 $168
蟹膏蟹肉燉飯

燉飯其貌不揚,但食落有驚喜喎!米粒吸滿湯汁,內裡呈半熟口感。面頭舖滿蟹肉同蟹膏,超足料!燉飯蟹味鮮味十足,入口帶微辣,食落無想像中咁膩~

▪️迷幻蘑菇 $98
迷幻蘑菇

又真係幾似粒菇喎!上下層分別為芒果同士多啤梨雪芭。個texture好得意,初初入口有少少冰感,但其後就會覺得佢好滑好thick。兩款水果口味毫不人工,幾清新呢~ 側邊有啲餅乾碎增添口感,偶爾仲會食到薄荷味,令成件事更fresh。絕對係一款食到好飽都仲食得落嘅甜品

▪️鐵觀音芝士蛋糕 $68
芝士蛋糕茶味超濃!初頭篤佢好似有啲散同乾,但食落意外地滑,無平時嘅咁厚重紮實。甜度好低,鍾意食甜//非茶控可能會覺得有啲苦澀,但茶控表示滿意。撻皮厚身經焗過,唔係行我最鍾意嘅實的的脆身路線,但焗過始終都香啲~ 旁邊有啲帶果香嘅焦糖脆脆、酸尾尾嘅紅桑莓乾同藍莓乾作點綴。係一個完全唔甜膩嘅甜品

▪️花生香蕉奶昔 $56
好smooth,但花生醬味偏淡。不過最頂啲cream好香奶味好濃好好食

▪️早餐奶昔 $58
Exactly早餐嘅味道!有啲似粟米片x牛奶麥皮,唔會太甜。但夜晚飲呢杯野真係有啲奇怪,可能晏晝嚟到配all day breakfast會好啲~

▪️丸久小山圓玄米柚子梳打 $42
初初入口柚子酸味較突岀,其後會品嚐到淡淡玄米香,幾清新解膩~ 不過朋友就話上面啲小丸子腍左啲
  • 麻辣凍的蜆
  • 西蘭花苗配蓮藕片