揀咗間喺銅鑼灣嘅壽司店試吓😬 點咗Omakase $680,當中包括前菜三款、刺身五款、和食兩款、天婦羅、壽司三款、味增湯同甜品😙 前菜:蟹肉湯凍 將湯嘅精華味道凝固,放入口先慢慢溶化,同時加上蟹肉絲增加口感🦀 幾中意呢個做法😊 #珍珠蠔 細細隻但好鮮甜🦪 海蜇水雲 當中水雲滑身嘅口感加上爽脆嘅海蜇相輔相成👍🏻 配埋酸酸地嘅汁好開胃😌 刺身:鰈魚刺身 肉感本身富有彈性,用薄切非常適合😋 牡丹蝦 唔單止賣相靚靚,將蝦膏放上面,加強鮮甜嘅層次🦐 秋刀魚 緊致具彈性,每塊切嘅大小厚度啱啱好 🐟金目魚 配士多啤梨醬,幾特別嘅配搭,味道係ok但唔岩我口味😅 堅魚 小小魚嘅味道,食到有小小類似筋位咁,呢件覺得普通👀 和食:五花腩 係煮得好入味,係好食嘅,但老實講如果要食五花腩,唔會黎壽司店食😅 天婦羅 有魚、菇、番薯,配上幾特別嘅綠茶鹽,炸得皮薄外脆👍🏻 壽司:大溝貝 口感爽脆鮮甜,好似係第一次食,唔錯😋 海鰻肉質軟腍、夠新鮮 北海道馬糞海膽 😻一定係最期待嘅壽司,的確非常鮮甜,入口溶化🤤 最後以 味增湯 同 紫薯紅豆慕絲 作結尾😛環境方面,門口幾靚、但入面冇想像中咁靚,bar枱位置前面會俾一個放

前菜:

大溝貝
海鰻
北海道馬糞海膽

最後以 味增湯 同 紫薯紅豆慕絲 作結尾😛

環境方面,門口幾靚、但入面冇想像中咁靚,bar枱位置前面會俾一個放壽司嘅櫃,擋住咗欣賞師傅嘅刀法😅 整體食物都新鮮唔錯,壽司幾款都鍾意,只不過當中竟然覺得前菜好過刺身,冇一種好想再試多次嘅感覺👀 見openrice上好評佔多,唔知係咪咁岩今次配搭唔岩我😗 但以性價比黎講唔錯,思鄉就試咗先講😹
$748 (Lunch)
前菜
鰈魚