2018-01-10 235 views
生日飯第二炮喺香港真係有好多泰國餐廳,但質素參差,今次就試下喺公司附近嘅泰國餐廳。用餐當日因為我收工收得遲左,要十點先食晚餐,好彩朋友都肯捱肚餓等埋我先食😝如網頁顯示,餐廳營業時間為11:00 - 23:00,book位嗰陣我都先問一問如果我22:00先嚟有無問題,(唔想阻人收工嘛)聽電話位員工都好有禮貌咁話佢地last order係22:45左右,所以都無問題。22:00準時到達,餐廳燈光比較昏暗,裝潢比較西式,有別於以往我去開嘅泰國餐廳,感覺比較高檔。但睇menu嘅時候真係有啲吃力,始終環境比較黑。我同我朋友實在太餓,2個女仔嗌左四樣野食同兩杯飲品野食方面:1.特式拼盤2.椰汁青咖哩雞(加多個飯)3.泰式炒金邊包蛋4.泰式炒通菜飲品方面:1.Strawberry Sensation 2.Mekong Margarita (Strawberry favour)講左野食先 特式拼盤不過不失,蝦餅仲好熱辣辣仲好脆!真係即炸嘅!但要讚嘅真係點串燒嘅沙嗲醬(我有無放錯重點?😝)超級好味!唔係一味得甜同辣,真係仲有粒粒花生喺入面。明明食哂串燒都格硬搵野點下個沙嗲醬。椰汁青咖哩雞青咖哩喺泰國菜入
生日飯第二炮

我同我朋友實在太餓,2個女仔嗌左四樣野食同兩杯飲品

野食方面:
1.特式拼盤
2.椰汁青咖哩雞(加多個飯)
3.泰式炒金邊包蛋
4.泰式炒通菜

飲品方面:
1.Strawberry Sensation

講左野食先

椰汁青咖哩雞
椰汁青咖喱雞

青咖哩喺泰國菜入面真係我嘅最愛。我一直都搵緊好味嘅青咖哩,但正如我一開頭所講,香港食到嘅真係好參差...
入返正題先。
呢碟一上枱,我都無抱住乜野其望,因為個汁就咁綠色,其實都幾嚇人。但一入口,我個樣即刻變左!
超 級 好 味 呀 !
本身我係好抗拒椰奶味嘅野,但呢碟青咖哩我真係講唔出佢入面咩野化學作用,椰奶味重,個好香好滑!
撈飯食簡直一流!
但雞肉實在太硬太鞋,青蕃茄都唔夠淋,扣左好多分呀...

泰式炒金邊粉包蛋

不過不失,金邊粉唔會偏甜。

泰式炒通菜
泰式炒通菜

好奇怪竟然唔係辣

呢間餐廳,我會encore嘅指數係極高

地點位置
方便價錢合理