2021-12-21
小編來到中環熱門打卡樓上cafe,店內特大落地玻璃窗打卡熱點📸 景觀夠開陽又採光,氣氛愜意舒適�,望著嘉咸街階梯壁畫,一邊聊天一邊飲食,感受一下慢活生活😊Avocado Toast 2.0 牛油果控必試💚,以小木盤子充滿牛油果粒🥑 芒果🥭 蛋黃🥚水牛芝士🧀 及西班牙辣香腸,再配鬆脆嘅橄欖麵包,由自己DIY牛油果多士🥑🍞 mix & match 嘅感覺很有滿足感和儀式感,令到這道親自製作的「作品」更加吸引😍 多士加配煙三文魚🐟滑順絲柔的油花口感,帶著點煙燻的風味與微鹹味☺️ 跟牛油果同烤麵包食材可以說是完美的輕食搭配👏🏼「Katsu-sando 」即是日本黑毛豬三文治🐷 烘熱既脆口麵包🍞加上鬆軟黑毛豬,配上惹味紫洋蔥同埋蔥花,加上裡面的蛋黃沙律醬,令成個三文治味道再昇華,夠晒惹味😍甜品推介Yogurt Foam with Red Berries🫐🍓 乳酪泡沫吃下去比較像冰凍的梳乎厘一樣,空氣感十足!😍亦都像冰凍的忌廉,口感非常順滑,加上鮮甜的水果莓子,是一道有驚喜的甜品☺️另一道甜品是Burnt Cheesecake🧀 做法似「巴斯克芝士蛋糕」,表面烤至微焦,芝士香濃軟滑,仲帶點流心嘅質感,
另一道甜品是Burnt Cheesecake🧀 做法似「巴斯克芝士蛋糕」,表面烤至微焦,芝士香濃軟滑,仲帶點流心嘅質感,芝士味香濃,神奇的是看似表面微微燒燶,但是蛋糕的味道卻沒有絲毫焦味,吃下就是幸福嘅滋味感☺️
🍽: Avocado Toast 2.0; Katsu-sando; Yogurt Foam with Red Berries; Burnt Cheesecake
👅好味指數:7.5/10; 7.25/10; 7.75/10; 7.5/10
💰消費:HK$138(+HK38 smoked salmon); HK$158; HK$58; HK$68
📍 地址:Doubleshot by Cupping Room (中環)
中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓