【九龍城區】【全盛燒臘茶餐廳】本身今次呢間燒臘茶餐廳正正常常,合理茶記一間,賣埋燒味同鹽焗雞,的確好難搵到引子點樣切入。而本身都唔係特登過嚟,而係咁啱經過,有啲肚餓咁就走咗入去求其食啲嘢,真係普通到我覺得就咁開始講都唔好意思。到我做「記錄低啲相片」,同埋「準備打用餐體驗」呢啲事前工夫嗰陣,我都仲未知咩事。到我搵地址、落實餐廳資料嗰陣先知原來我擺咗個大烏龍。我睇招牌一直以為間嘢叫金盛,點知人哋原來叫全盛,我真係要重讀中文了。講咗好多同餐飯無關嘅嘢,不過係我覺得有趣先同大家分享。咁我入到呢間嘢就梗係想食吓佢哋啲燒味啦,有「燒味飯」仲可以「雙拼」,不過我唔係太想食米飯,所以叫嘅係 $48 嘅「燒腩仔燒鴨瀨粉」,轉瀨粉啱我食多啲。啲燒味都幾好食,燒鴨仲幾好肉,估佢唔到。我仲加 $5 要多半隻「鹹蛋」,都幾好。嘢飲我就飲加 $8 嘅「凍檸茶走甜」,正常茶餐廳水準冇乜特別。咁樣夾埋嘅價錢係 $61,我覺得都係幾經濟實惠嘅,唔飲嘢嘅話平得多。。。(地址:九龍城衙前塱道40號地舖)

(地址:九龍城衙前塱道40號地舖)
2023-12-30