2023-05-06
【九龍城區】【龍記牛什粉麵】之前同大家講過蕪湖街唔少嘅美食,咁我講過會一直講落去,就必須要去實行嘅。雖然近排啲 like 數不停下跌,但係我都清楚好似我呢種唔係做「宣傳易」嘅,唔係咁容易受到 marketing 集團嘅幫助,所以屬正常現象。諗起以前自己有啲 post 求求其其,價錢同菜式名都未必齊全,但係竟然收穫幾百甚至逾千個 likes,有時都頗感失德敗行嘅,根本就唔值得。之後慢慢改善,盡量喺資訊上做到幫手嘅作用,味道係意見,資訊係資訊吖嘛,哈哈。講咁耐都未入正題呢啲都係我特色,睇得耐嘅讀者都慣架喇。嚟得呢間標榜牛雜粉麵嘅粉麵店,梗係先以 $44 叫碗「牛腩牛雜粗麵」食吓。估唔到佢細細間舖,入貨嘅牛腩又唔錯,整得都幾好。而牛雜就正常,都整得唔差嘅。食得呢啲潮式粉麵,真係唔會忍住唔叫汽水,用 $10 叫枝「可口可樂」,仲要係玻璃樽裝嘅,特別好氣呀。舖面唔大,似係一家人做再請啲外人經營咁,有時見到有教小朋友嘅畫面,都幾有家庭式經營嘅感覺,係有 feel 嘅。呢間我係有二訪嘅,第二次我就叫咗 $39 嘅「淨四寶丸」,有自製魚蛋魚片、爽滑墨丸、普寧肉丸、紫菜,味道上唔算特別,所以都冇咩好講。
呢間我係有二訪嘅,第二次我就叫咗 $39 嘅「淨四寶丸」,有自製魚蛋魚片、爽滑墨丸、普寧肉丸、紫菜,味道上唔算特別,所以都冇咩好講。佢位置上方便,近何文田站,附近類似選擇唔多,都係可以一戰嘅,冇伏嘢先。。。
(地址:紅磡蕪湖街153號地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #何文田 #紅磡 #龍記牛什粉麵 #粉麵店 #牛腩牛雜粗麵 #牛腩 #牛雜 #淨四寶丸 #自製魚蛋 #魚片 #爽滑墨丸 #普寧肉丸 #1am0854 #1ambackup