嚟到復活假期尾聲,今日決定入去大澳走一轉,大澳除咗棚屋同埋漁村之外、最為吸引遊人嘅就是窄窄的主街道上,兩旁嘅商戶紛紛販賣著特產燒製的海產,包括:黃花魚子、魷魚乾、蝦乾⋯⋯仲有好多嘅清熱涼茶,例如紫背天葵、檸檬薏米水,非常值得一試呀!👍🏽行左半日大澳,見到呢度有間貓為主題嘅cafe,攰攰地就諗住入去飲番杯野休息下🤪 呢度守衛森嚴,踏入門口之前負責人會先要求客人用酒精搓手液清潔雙手、點餐以及逗留幾耐,至低消費係30分鐘,咁我同女朋友就揀咗1小時😊 當我哋正式踏入門口之際,其中一隻貓貓就突破左封鎖線跑左出去😂 (隻貓貓幾乖之後見佢返番入屋🐈)裏頭唔係好大,一眼睇晒,面積係村屋嘅size。入到去負責人安排左我哋坐係沙發位,不過梳化位已經比兩隻貓星人BB佔據,我同女朋友小心翼翼咁坐低因為怕整到BB🤭 其中一隻貓BB好懶訓,keep著訓到我地走先醒Cafe來的貓貓隨意地奔走,又唔會怕生寶嘅客人。同客人打成一片,成件事非常之融洽同埋溫暖🥰 嘢食同埋嘢飲方面,我覺得係大澳入面好食嘅嘢大有人在,呢一間Cafe醉翁之意唔係嘢食,而係志在讓客人可以感受一下同這班流浪貓仔相處,我印象頗為深刻嘅事有一隻貓仔係冇

其中一隻貓BB好懶訓,keep著訓到我地走先醒

嘢食同埋嘢飲方面,我覺得係大澳入面好食嘅嘢大有人在,呢一間Cafe醉翁之意唔係嘢食,而係志在讓客人可以感受一下同這班流浪貓仔相處,我印象頗為深刻嘅事有一隻貓仔係冇咗一隻手,但係佢嘅活躍度係成間Cafe入邊最強😽 負責人亦都同我地分享左呢一隻貓嘅故事👍🏽

今天的體驗,令我知道並唔係家貓先得人鐘意,流浪貓兒們都有佢可愛嘅一面😊

p.s. 同貓貓們相處嘅時候大家要保持冷靜😂😂 唔需要刻意咁引佢哋,大家都知道貓貓係有性格嘅動物,好好咁用心感受就OK啦😽

——————————
總評分:7.4/10
——————————
2019-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)