社畜小編今晚又做到夜一夜,返到元朗其實已經冇乜選擇,剩返啲連鎖餐廳,好彩小編近排聽講有間新餐廳 @mformeathk 開業,而且淨係做晚市,夜晚6:30做到11點,就過嚟試下。佢嘅位置比較偏僻,要喺建德街中間轉右入去先見到。住喺附近嘅街坊都知道呢個舖位本身係一間咖啡店,但咖啡店就唔做晚市。夜晚就交比呢間新餐廳,所以佢咖啡店嘅裝修仲保留喺度,如果舖位本身比較狹窄,所以都要等位。呢度主要係食燒肉丼飯,款式唔多,亦都可以另外加小食。我哋就試咗呢兩個:➡️ 澳洲安格斯厚切牛舌 $138餐牌寫明牛舌會有五整舊,但佢會再切開,所以最後會有十嚿以上嘅厚切牛舌芯。牛舌非常厚身,燒得好靚,外表會有燶燶哋嘅地方,但入邊仍然保持粉嫩。而呢度嘅牛舌爽中帶腍,油脂豐富,咬落去嘅時候會有油咇出嚟咁,油香四溢。不過間中都有一兩嚿韌韌哋,同食耐咗多少有啲膩,如果有啲檸檬汁中和下可能會好啲?至於呢度嘅飯係用珍珠米,灑上大量蔥花加少少燒肉汁,同附送一粒醬油漬蛋黃。所以唔使擔心個飯冇乜味,如果你將呢幾樣嘢撈埋,就咁食飯已經好好味。味道:8.4/10➡️美國安格斯封門柳 $118一嚟到賣相好靚仔,牛柳呈現鮮嫩嘅粉紅色,配搭蔥花

➡️ 澳洲安格斯厚切牛舌 $138

味道:8.4/10

➡️美國安格斯封門柳 $118

一嚟到賣相好靚仔,牛柳呈現鮮嫩嘅粉紅色,配搭蔥花同醬油漬蛋黃,整體成個飯嘅顏色已經令到人好開胃。

配料同牛舌飯大同小異,都係配上大量蔥花、醬汁同埋一隻醬油漬蛋黃,米飯則吸收了肉汁的精華,口感更加豐富。

安格斯牛柳切片厚實但唔韌,有好香濃嘅肉味,令人驚喜。小編鍾意佢淨係用鹽同胡椒調味,令到肉味更加突出,牛肉的鮮味與米飯相輔相成,令人不會覺得好油膩。

味道:8.8/10

服務:6.8/10
抵食: 7.4/10
環境:7/10

📍肉慾 (元朗)
元朗建德街71號地舖
🈺18:30-23:00;22:30 last order

#香港必食 #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #hkig #hkfood #hkfoodie #hkeat #yuenlong #封門柳 #yuenlongfood #元朗 #元朗美食 #丼 #丼飯 #燒肉 #牛舌 #焼肉 #やきにく #焼き肉 #牛タン #厚切りタン #安格斯 #tenderloin #oxtongue #宵夜