最近放工都唔知食咩好,咁啱工作需要就去青衣城兼且收工,順理成章就喺青衣城搵吓有啲咩好食啦。無意之中發現到呢一間麵屋武藏(其實我知道呢間餐廳已經開咗好耐,只係一直都冇行到去呢個位置haha),順便問埋朋友佢有啲咩想食。我同朋友都叫沾麵,不過佢揀嘅係白虎湯,我揀嘅係黑虎湯。一打開個面超級豐富,有流心蛋,蔥花同竹筍,配合埋沾麵汁,成個畫面都係濃濃既日本風味。唔講唔知,原來黑虎汁係洋蔥大蒜麻油味,白虎係豬骨濃湯配合魚湯,兩隻顏色同香味都好吸引!除左沾麵之外,我哋仲叫咗個蔬菜拼盤,同埋唐揚炸雞,好Juicy好入味,特別係佢哋個蔬菜拼盤,啲菜好新鮮同埋好大盆!又夠味又可以食下菜!雖然而家疫情期間冇得搭飛機返日本,但係都可以嚟試吓麵屋武藏,尋找已忘卻的日本風味!
無意之中發現到呢一間麵屋武藏

我同朋友都叫沾麵,不過佢揀嘅係白虎湯,我揀嘅係黑虎湯。

TakeAway