2023-05-05
【北區】【海港】我出遠門之前,成日都驚自己返唔到嚟而未盡孝道,最誇張一次係早兩個月同家慈慶生因為我要去白俄羅斯工作。今次係防疫政策未過晒時去新加坡,我都有啲驚被變種病毒攪掂,因此就想同家慈去食餐好嘅,開心吓。由於鄰近香港嘅某個超級大國對海鮮呢啲奢侈食物有限制,因此呢類海產就靠香港幫手清貨。唔知係咪 supply curve 向右移而導致 price 下降,所以好多老一輩同事都喺度講呢啲時間食海鮮抵食,我就唔食嘅,所以我唔太知。問過吓公司啲識飲識食嘅老師傅,最後決定去 1am0949 提及過嘅安安師兄介紹嘅海港酒家。我完全對邊間分店好啲都係一頭霧水嘅,唯有就去返佢去過嘅粉嶺帝庭軒店啦,穩穩陣陣。家慈覺得地方闊落幾好坐,都覺得舒服。一去到就搵目標物「南澳洲龍蝦」,安安師兄極力推薦,話好食過西澳洲同波士頓嘅龍蝦。我證實唔到,叫個 $744 嘅「南澳洲龍蝦」,侍應話有兩斤半,價錢係段斤秤嘅,一斤 $298。家慈唔食芝士,就用上湯焗嘅方法。一上菜就覺得勁靚,我就算唔食都見過唔少,佢個樣係幾掂,就算同場其他客人嘅龍蝦都真係冇我哋嗰碟咁靚,令家慈好開心。佢食肉,我主力食伊麵底,都真係好好食,成碟八九
一上菜就覺得勁靚,我就算唔食都見過唔少,佢個樣係幾掂,就算同場其他客人嘅龍蝦都真係冇我哋嗰碟咁靚,令家慈好開心。佢食肉,我主力食伊麵底,都真係好好食,成碟八九成嘅伊麵都係我食,個龍蝦上湯好鮮好好食。
家慈當然係食到舔舔脷,不過由於得佢食啲肉,我只係食咗一細舊試味,所以佢都食唔晒,帶返屋企第二日做早餐都話正。加埋晚飯茶芥兩位 $26 之後埋單係 $847,我唔知應該係幾錢所以判斷唔到平定貴,不過家慈開心就得。。。
(地址:新界粉嶺聯和墟和滿街8號帝庭軒購物商場1樓34號舖)
#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #粉嶺 #聯和墟 #海港 #海港酒家 #帝庭軒 #南澳洲龍蝦 #上湯焗南澳洲龍蝦 #上湯焗南澳洲龍蝦伊麵底 #芝士焗龍蝦 #1am0958 #1ambackup