2019-04-04
其實大埔嘅魚蛋粉麵、牛腩粉麵林立,要殺出重圍並唔容易,皆因每間老店已經喺老街坊心裡邊佔下重要位置,要接受外來嘅食物,打入市場並唔容易😽 偏偏有一間老店睇中大埔地靈人傑⋯⋯我老竇同我說,老虎岩即是幾十年前嘅樂富,而當年嘅樂富舊區,有一間薄有名氣嘅牛雜粉麵鋪(不過佢唔記得咗舊時係咩名😂),不過大概80年代左右就執咗,直至近年呢一間老店喺大埔重開,並以「老虎岩」為店名,主打嘅就係牛雜牛腩粉麵(以上歷史內容如有錯漏敬請指正🙌🏽)不過今次幫襯嘅原因都幾有趣,事關我早前下載咗一個外賣應用程式「e肚仔」,而且有迎新嘅$25禮券(買滿$50就可以用)。正當我係呢一個應用程式搵緊大埔有啲乜嘢外賣餐廳,就咁岩比我搵到佢😂而我又想食牛腩飯,簡直係一拍即合🤓🤟🏽✅五香牛腩飯:牛腩滷至入味,香甜細膩,雖然係外賣但係不失鮮味😆再有幫襯機會嘅話我好想試吓佢哋嘅「汕頭牛丸麵」,之前我老竇試過,佢話牛丸味道濃而且彈,咬下又多汁,但係對於我呢啲貧苦大眾來講四十幾$50食碗麵就有啲貴喎🥺P.S. 我用完兩張迎新禮券之後就冇用過呢個Apps,不過精打細算嘅大家其實都可以試吓下載😂 反正有優惠真係唔好錯過🤡——————————
——————————
食物質素:7/10