前幾日趁住中秋節🌕假期同朋友去堅尼地城海旁同燈籠打卡🏮打卡前當然要醫包個肚啦😋今次去既餐廳@Comptoirhk 係位於堅尼地城地鐵站附近,佢係一間法國菜小餐館,環境幾chill,座位主要圍繞open kitchen既吧台位置,旁邊仲有幾張高腳枱;個晚係Happy Friday所以餐廳坐滿人,而且有唔少客人都係外國人,呢種氣氛真係令我回想起當年係倫敦食晚飯既感覺❤️◦ 法式餐包 (free)呢份餐包都唔錯,有外脆內軟既效果,配埋牛油都幾好食~😙◦ Classic Beef Tartare ($178)呢份牛肉他他我見Openrice都好多人叫,我又叫黎試試😛我覺得味道都唔錯,生牛肉幾軟熟,配埋蛋黃令口感更順滑;另外佢既洋蔥味都幾突出,配埋酸豆同芥末,食落唔覺有腥味而且幾香口😋份量都好大,3-4人食就比較適合💕◦ Ham & Truffle Pasta ($148)呢份一份一上枱,香濃既黑松露同芝士味就撲鼻而來😍,入面就係好粗既通粉,比平時所見既長通粉粗一倍咁,配埋好creamy黑松露醬一齊食都幾好食😍◦ Beef rib eye with fries ($158)我地今次都係叫mediu

◦ 法式餐包 (free)
呢份餐包都唔錯,有外脆內軟既效果,配埋牛油都幾好食~😙

◦ Classic Beef Tartare ($178)

◦ Ham & Truffle Pasta ($148)

我地今次都係叫medium rare,牛扒🥩份量都幾大,雖然做到medium rare 既生熟度,牛扒既筋比較多,加上肉質唔算好軟身,有d難切開,整體而言牛扒一般☹️;不過薯條就幾香口好食😘

總括而言呢間法式小餐館價錢相宜,而且環境好chill,店員都幾nice會主動推薦食物,呢個氛圍真係勾起左我當年係倫敦食飯既感覺;聽講佢既lunch set都係百幾蚊仲抵食,希望之後有機會再黎試試lunch set 😘

💰Total: $532 ($178/pp 已包括10%服務費)
📍 Comptoir| @comptoirhk
西環堅尼地城科士街42號地舖