2024-01-09
大圍係一個覓食好地方,除咗連鎖商店亦都有唔少嘅小店等緊大家發掘。今日食咗雲疊花園樓下嘅「豬屋」,距地鐵站有點遠但係相當有驚喜嘅便當🍱。雖然係間係街坊小店,但佈置上都充滿日本地道餐廳嘅感覺,相當用心。因為今日唔算太肚餓,所以就淨係嗌咗一個便當同幾款壽司,唔同便當都相當吸引!最後係金菇肥牛卷同鹽燒安格斯封門柳間揀左後者,便當嚟到時都幾有驚喜😋 一來份量幾大,唔同配料都好豐富,二來牛柳嘅質素真的很好,薄切嘅牛柳有微微嘅焦香,而且生熟程度調教得好好;另外燒豬頸肉帶微辣,口感較煙韌,都好好食,不過因為本人係牛肉🐄控,所以都係鍾意牛柳多啲!😝 咖哩飯🍛唔止多汁,仲要係珍珠米,口感更軟糯🤤 平時日本便當伴碟嘅味付螺肉都係得幾顆,今次嘅便當竟然放得滿滿,都真係幾有驚喜!🍣壽司燒左口魚裙邊:燒過嘅左口魚裙邊帶甘香,而且油脂濃郁,永遠都係我既首選👍🏻海膽:雖然唔算好甜但口感都幾creamy,不過不失~火灸三文魚:內裡半生熟嘅三文魚軟嫰焦香,入口即融,推介!雖然只係食咗一個便當同埋三款壽司,但兩個唔算大食嘅女仔都覺得好飽😋 我諗其中一個原因係佛心店家真係唔吝嗇食材,所以便當都比regular size大,性
🍣 壽司
海膽:雖然唔算好甜但口感都幾creamy,不過不失~
火灸三文魚:內裡半生熟嘅三文魚軟嫰焦香,入口即融,推介!
雖然只係食咗一個便當同埋三款壽司,但兩個唔算大食嘅女仔都覺得好飽😋 我諗其中一個原因係佛心店家真係唔吝嗇食材,所以便當都比regular size大,性價比高,大家平時去大圍都可以支持下小店呀!(送上可愛豬仔圖)
推薦指數:4.3/5⭐️