2021-03-17 1136 views
星期六同家姐去左嘉湖食buffet dinner,疫情關係我地兩個都餓左好耐,我地係勁大食二人組。意外地餐廳99%坐滿,但拎野食嘅人唔算多,而且大家都有帶口罩。得一開始拎生蠔要排隊,生蠔係一大碟任係夾幾多隻,仲要好隻隻都好肥美好吸引,仲要唔腥,中意鯨吞生蠔的朋友可以去試下,好抵食。**但記得少吃多滋味,多吃壞肚皮**我食自助餐通常主攻冷盤同甜品,刺身好有驚喜,有7種刺身可以揀,我食左八爪魚三文魚甜蝦帶子,樣樣都好新鮮,三文魚勁肥美,帶子勁大粒。**真係好抵食**其他冷盤選擇都好多,有青口,螺,蟹腳,凍隻,壽司,冷麵,仲有好多種預拌左嘅沙律,我特別中意用餅乾夾蟹子蟹肉沙律🤤🤤另外仲有三款芝士,係好食嘅芝士,不過我唔識分,同埋魚子醬。**原來魚子醬咸😂**熱食我都食左少少,So皮焗帶子,黑松露忌廉湯,印度咖哩雞同薄餅,家姐食左啲台式燒腸同唔知鴨肝定鵝肝,全都都好食,冇伏。**但即場切嘅烤豬同牛就好韌**最後,我地幾乎試哂所有甜品😂😂😂我諗佢甜品接近有二十款,食哂refill 又係另一種甜品,有豆腐花,即焗梳乎里,Tiramisu,Brownie,面包布甸,奶凍,慕士,黑森林蛋糕,朱古力噴泉

**但記得少吃多滋味,多吃壞肚皮**

我食自助餐通常主攻冷盤同甜品刺身好有驚喜,有7種刺身可以揀,我食左八爪魚三文魚甜蝦帶子,樣樣都好新鮮,三文魚勁肥美,帶子勁大粒。
**真係好抵食**

另外仲有三款芝士,係好食嘅芝士,不過我唔識分,同埋魚子醬。
**原來魚子醬咸😂**

**但即場切嘅烤豬同牛就好韌**

最後,我地幾乎試哂所有甜品😂😂😂我諗佢甜品接近有二十款,食哂refill 又係另一種甜品,有豆腐花,即焗梳乎里,Tiramisu,Brownie,面包布甸,奶凍,慕士,黑森林蛋糕,朱古力噴泉,movenpick雪糕。

家姐特別中意個馬卡龍,話似出面名店買果啲味。
我就中意香橙梳乎里同黑森林蛋糕,香橙梳乎里個面有沾焦糖,做正個面有啲脆,入面鬆軟似空氣,又冇蛋腥味,真係好好食🥺,而黑森林個外表好classic唔討好,但個味道好驚喜,除左朱古力海綿蛋糕之外仲有厚厚嘅朱古力慕絲,有啲車厘子肉,回味無窮,感覺出面買唔到。

6點半食到9點左右開始有人收拾,但仲可以用咖啡機沖杯咖啡飲,坐到9點半先清場。

飲品全程任斟,有可樂,橙汁,咖啡,紅茶,檸茶等