2018-12-30
突然好想食中式嘢,同屋企人過左黎太子行街,星期六都係早啲食好啲。我地攞位已經係六點幾,以為好早,已經開始多人。先睇有咩食有蟹粉系列(依家唔知仲有無)叫番啲正常先,樣樣都想食。王家沙擔擔麵,$68,麵條唔係煮得淋,首先我本身唔係一定要食淋,但湯唔係好掛到,變咗食嘅白麵多。另外有叫杭式葱油拌麵,$46。同樣唔係好夠味,可以唔叫。燻魚菜飯,$78,燻魚得三舊,夠味,香口,但餸同飯嘅比例唔係好配,似叫咗一碗大嘅菜飯。四喜烤麩,$62,唔錯,呢個幾好味,幾入味,又夠開胃。小籠包,$52,有5粒,一咬開,湯汁爆多,肉質夠味,唔會散開。上海話梅骨,$108,炒得好均匀,梅味唔會太過,配飯一流。甜品部分教人失望,高力豆沙包千祈唔好叫(下圖),個涵少到嚇親人。豆沙鍋餅係可以叫(上圖),比例合理好多,熱力夠,好味。樓面店員唔夠,根本睇唔哂咁多張枱,態度亦一般。如果真係要食,可叫餸配白飯都仲ok。
我地攞位已經係六點幾,以為好早,已經開始多人。
先睇有咩食
有蟹粉系列(依家唔知仲有無)
叫番啲正常先,樣樣都想食。
另外有叫杭式葱油拌麵,$46。同樣唔係好夠味,可以唔叫。
四喜烤麩,$62,唔錯,呢個幾好味,幾入味,又夠開胃。
上海話梅骨,$108,炒得好均匀,梅味唔會太過,配飯一流。