嚟到星期一,踩左7日,總要放下假。行完太子,食個早飯,係酒吧街中,竟然有間門口有拉麵字眼嘅紅燈籠,就食呢間。係門口睇,私隱度幾高,要行埋去門口先睇到店內。可能係星期一關係加上6點就食,無乜人。老闆話佢地無中場落場,做到尾。座位有卡位,都幾好feel。問職員先知原來呢度係食傳統拉麵,係啲已退休嘅師傅80年代嘅「作品」,所以無話邊個地區嘅拉麵。傳統嘅餐牌,呢張係呢間鋪之前係銅鑼灣個陣已經有用到。依家係用電子落單,可以自己寫要求,麵嘅硬度,調味,要唔要配料,辣度等。佢有四款可以揀,原味就係濃嘅豬骨湯底,另外有蕃茄辣汁,墨汁豬骨同埋一款只有6點後先提供嘅青龍(菠菜味)。飲品我點咗梅子雪碧,小小梅味,幾舒服。我叫咗火魂拉麵,係咪我退步咗呢,小辣都幾辣。麵度ok而且份量都多。蛋都唔錯。朋友就叫咗太極拉麵,味道都ok,豬骨湯真係夠濃,蟹膏要俾個like,又係夠濃。餐廳環境,洗手間都係乾淨,唔錯。

係門口睇,私隱度幾高,要行埋去門口先睇到店內。

傳統嘅餐牌,呢張係呢間鋪之前係銅鑼灣個陣已經有用到。

飲品我點咗梅子雪碧,小小梅味,幾舒服。

餐廳環境,洗手間都係乾淨,唔錯。