2023-05-04 593 views
【屯門區】【潮成園】好耐冇做屯門區,以十八區 foodie 嚟講真係失德敗行,嚟緊會再忙啲,所以我都要諗好唔好改名,唔好吹到咁大。網上睇好多吹到好大嘅,好多時都係空頭支票,我唔想自己都係咁。雖然我明知冇乜人睇我,但我都唔想咁嘛。咁喺改名之前就不如盡力踏實啲做好佢,雖然唔知女同事而家仲有冇睇我寫嘢,但係就算佢唔睇,都當自己做好一件事佢,唔好好似港鐵新動力咁。而今次嚟到屯門碼頭呢邊見到呢間「潮成園正宗手打牛丸大王」,就有興趣。見佢燈火通明咁,間嘢企企理理就入去,用 $43 叫個「牛腩牛雜粗麵」,普通咗啲,係牛肚幾爽口令我留下印象。加 $3 飲杯「熱檸茶」,侍應阿姐係咁話抵,咁咪叫埋。我食嘅呢日係香港天氣轉凍嘅第一日,叫熱飲合理吧。大家睇開我去粉麵店啲 post 就知我實叫多碗嘢嚟娛吓賓,放心我係會食嘅。叫個 $28 嘅淨「彈牙雙丸」,即係爽滑牛丸拼自製魚蛋,侍應哥仔話每樣兩粒,冇淨牛丸六粒咁抵。之但係我為咗影多樣畀大家睇,都係要雙拼。碗嘢上到嚟係每樣有三粒,牛丸係爆汁嗰隻,幾好食,魚蛋都 okay,成件事幾好。食埋 $20 嘅「香脆帶骨魚皮」,佢唔係即炸,係厚身啲嗰款,脆得嚟魚味都濃,唔錯

碗嘢上到嚟係每樣有三粒,牛丸係爆汁嗰隻,幾好食,魚蛋都 okay,成件事幾好。食埋 $20 嘅「香脆帶骨魚皮」,佢唔係即炸,係厚身啲嗰款,脆得嚟魚味都濃,唔錯。咁樣食兩碗嘢加個小食連嘢飲 $94,都算幾好,唔差嘅。。。

(地址:屯門湖翠路2號美樂花園商場地下69-70號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #美樂 #屯門碼頭 #潮成園正宗手打牛丸大王 #潮成園 #牛腩牛雜粗麵 #彈牙雙丸 #爽滑牛丸 #自製魚蛋 #香脆帶骨魚皮 #1am0878 #1ambackup