【屯門區】【秋田日本料理】今日入到嚟屯門,唔知去邊度食嘢好,諗起之前都喺呢頭食過幾間嘢,好似有幾多餐廳,所以就走咗過嚟。嚟到之後發現原來好多自己都食過,剩返有啲又冇開門,因此呢我當刻都有啲一籌莫展,就喺呢個時候經過呢間。見佢個門面好有日式料理感覺,不過亦都係似香港式嘅嗰種日本餐廳。唔好以為呢啲餐廳就一定係選料平庸、製作馬虎,有時呢啲小店會畀到驚喜,甚至價錢都唔貴。然而,做人最忌假設,所謂「百聞不如一見」,就入去啦。首先入到去搵個位坐低,可能客人唔多,除咗一入去嗰吓因為我存在感過低所以完全冇人見到我之外,其餘時間招呼尚算殷切。睇 menu 都冇諗太多,就諗住叫壽司嚟食,都係叫啲雜錦壽司比較穩陣,之前我都試過係咁。叫咗十件「雜錦壽司」,$82 係包括四件三文魚壽司、兩件立魚壽司、兩件蟹籽壽司、兩件呑拿魚沙律壽司。都真係比較一般,所謂嘅立魚壽司都係比三文魚壽司多啲鮮味咁解,而個呑拿魚沙律同蟹籽都幾濃,整體正常嘅。之後就梗係睇有咩小食,食啲串燒之類都好吖嘛,不過佢好似冇,唔緊要,叫個 $47 嘅「牛油炒雞腎」嚟食,整得偏細粒冇咗厚切感,但係可能本身個食法係咁,之但係佢醬油味勁過牛油味就令我覺得

之後就梗係睇有咩小食,食啲串燒之類都好吖嘛,不過佢好似冇,唔緊要,叫個 $47 嘅「牛油炒雞腎」嚟食,整得偏細粒冇咗厚切感,但係可能本身個食法係咁,之但係佢醬油味勁過牛油味就令我覺得同我預期有少少落差。

最後係「鹽燒秋刀魚」,侍應事先講明會整得耐少少,唔怕呀,反正我都要時間食頭先兩樣。慢工的確出細貨,燒得幾好,係好食,$46 攞去。嘢飲我叫咗 $23 嘅「凍檸碧」,呢餐呢幾樣嘢加埋就 $198 嘅,正常合理啦。。。

(發帖前補多句:我個位有蚊咬,處理吓佢會比較好)

(地址:屯門屯利街1號華都花園地下6號舖)