2021-09-19
🥃微醺,即是微醉,有點飄飄然的感覺。魯迅 《三閒集·怎麼寫》:“寂靜濃到如酒,令人微醺“🥃中環Soho區尋寶差不多係我每個月都會做嘅事,我最鍾意都係入啲細細間嘅小酒館,貪佢夠靜😊今日晏就見到一間裝修一眼就吸引到我嘅,仲要店名夠晒有內涵,叫「微醺」🙉🥃午市套餐以呢個區嚟講價格算親民,$88起有交易,仲有埋湯,沙律同飲品😎前菜先上用咗紫色陶瓷風味嘅載具,好特別好靚,第一次見😍😍沙律菜好新鮮,煙三文魚水準以上,而餐包係熱辣辣同埋比較軟熟👍🏻周打蜆湯十分足料,細細個碗入面有好多蜆,湯夠濃郁!飲品分別係凍Latte同Hojicha Yogurt Soda,前者未必需要太多評論,都係中上水準,但後者驚喜十足,本身以為都未必太特別,但入口就知係有酒嘅😆配埋乳酪同焙茶味又真係異常地合拍,滿分好飲!問咗店員原來落咗Gin🤓其實佢地係主打將酒融合茶道嘅特色酒館,店主對茶道同調酒都十分熟識,所以做出唔同嘅fusion雞尾酒,有機會我都想再試多啲款式😚🥃今次試嘅主菜分別係巴馬火腿鮮雜菌意大利飯同烤紐西蘭特級肉眼扒。好食就兩個都好食㗎喇,但係如果真係要揀嘅話我幾鍾意佢個意大利飯👍🏻用巴馬火腿配意大利飯呢個做法睇
🥃今次試嘅主菜分別係巴馬火腿鮮雜菌意大利飯同烤紐西蘭特級肉眼扒。好食就兩個都好食㗎喇,但係如果真係要揀嘅話我幾鍾意佢個意大利飯👍🏻用巴馬火腿配意大利飯呢個做法睇落好似好簡單,但其實唔係度度都有得食,一齊入口時Risotto中和咗火腿嘅咸味,好夾💯意大利飯係比較硬身又好creamy,係我最喜愛嘅質感😎牛扒本身嘅質素十足,油香味強烈~菜則有薯仔同茄子,薯仔做到幾外脆內軟,同樣高質😋