將軍澳的平日晚上偏靜,唔使逼又唔使等位,靜靜地搵間餐廳chill 一晚。餐廳位於商場2樓角落頭,對單譚仔三哥、另一邊為酒樓,三間餐廳自成一角,但又風馬牛不相及。OCIO 走日系風格,裝潢以淺色木系和純白色為主,餐廳面積雖然雖小,但預留一定空間俾食客,用餐感覺舒服。用電話scan QR code 落單,送餐時間就好似快餐店咁快,職員非常細心,會主動俾餐具、收拾餐桌。系統非常醒目,甜心落單後可要求後上,不過我太心急,結果甜品先上,主食後來。🍴奧斯蜜瓜雪山熱香餅 單睇擺盤都已經加分,用上半個蜜瓜,再加厚燒熱香餅配雲呢拿雪糕🍦。蜜瓜非常清甜多汁,單食已經非常吸引。中間部分加上蜜瓜味Q彈果凍。熱香餅屬於空氣感型,鬆軟香口,雪糕較淡味,用上星星餅做點綴,增加口感。🍴炭燒封門柳伴薯條(晚餐set)封門柳,肉味濃厚及鬆軟,顏色比較深沉,而且每隻牛只有一條。香煎會比較好食,揀咗5成熟,油花不及肉眼,上餐雖變7成,但未有過乾。牛排上加上牛油蛋黃醬,加少少油脂感,令整體不會太乾。另外仲有羽衣甘藍及薯條。🍴德國豬手(晚餐set)友人點了豬手,表面脆卜卜充滿香味,而肉質亦keep 到juicy。上餐時已預先切好

🍴奧斯蜜瓜雪山熱香餅

🍴炭燒封門柳伴薯條(晚餐set)

🍴德國豬手(晚餐set)
友人點了豬手,表面脆卜卜充滿香味,而肉質亦keep 到juicy。上餐時已預先切好豬手,懶鬼如我覺得非常好。

🍴墨汁帶子刺身海鮮意大利飯
上枱熱辣辣,味道唔錯。帶子啱啱好熟,非常香口。

🍴晚餐set 另外2杯飲品+南瓜餐湯

8半入座,餐廳9點多已經不太多人,小店難做大家要多多支持!!

*Ocio 原來係西班牙文,意指「休閒」

• 德國鹹豬手伴薯條
  • 奧斯蜜瓜雪山熱香餅