2023-03-21
最近發現去打卡原來唔一定要去cafe,去打邊爐都可以,而且仲要係cwb就有,勁方便!ps記得走前要去門口旁,彷如teamlab嘅打卡裝置!【精緻海鮮塔x飲品】呢到除環境decent外,食物同飲品都超級精緻:🦀️華人塔$698- 係海鮮x牛肉x豬肉,一次過滿足3個願望!塔上每一個位都有唔同嘅食物款,擺碟超用心💕- 鮑魚好新鮮,仲郁緊,淥過後雖然吸曬湯底精華,但味道好鮮甜- 仲有海蝦勁彈口新鮮、帶子大大隻厚肉、貝殼類等,食到滿口鮮甜味道😋好滿足- 豚肉同牛肉都捲到似🌹咁,其實都幾長幾大片。- 豚肉味軟嫩肥瘦適中,豬肉味濃- 牛肉油脂比較豐富,少少入口即溶之餘,有嚼勁,好高質!🥟七色餃- 七色餃擺碟超用心,食落去好似開「盲盒」咁,好特別,不過其實款款配搭外皮都好滑好薄,幾好食!- 💜紫色係菜肉餃子,配冬菇都鮮,豬肉彈口,咬落去多汁彈牙。- 💗粉紅色系加左火腿,肉質彈牙。- 💙藍色係蔬菜餃,包左蘿蔔絲、蟲草等。- 🖤黑色系黑松露加彈口蝦肉- 💚綠色如我地所料,滿滿菠菜,感覺健康🍲秘製花雕豬肚鍋$168- 好暖胃嘅選擇,而且湯底係超多豬肚!湯底比較濃胡椒香,豬肚厚厚的,肥美有嚼勁,仲要勁多腐竹,好
ps記得走前要去門口旁,彷如teamlab嘅打卡裝置!
【精緻海鮮塔x飲品】
呢到除環境decent外,食物同飲品都超級精緻:
🦀️華人塔$698
- 豚肉同牛肉都捲到似🌹咁,其實都幾長幾大片。
- 豚肉味軟嫩肥瘦適中,豬肉味濃
- 牛肉油脂比較豐富,少少入口即溶之餘,有嚼勁,好高質!
🥟七色餃
- 💗粉紅色系加左火腿,肉質彈牙。
- 💙藍色係蔬菜餃,包左蘿蔔絲、蟲草等。
- 🖤黑色系黑松露加彈口蝦肉
- 💚綠色如我地所料,滿滿菠菜,感覺健康
🍲秘製花雕豬肚鍋$168
- 好暖胃嘅選擇,而且湯底係超多豬肚!湯底比較濃胡椒香,豬肚厚厚的,肥美有嚼勁,仲要勁多腐竹,好足料😋😋
🍹桃花緣& 鳳琉香$88
- 兩杯都係超適合打卡,店員會打foam上去,不過記得要輕力d攞,因為foam好易爆~
- 兩杯飲品好有意境,甜度適中易入口,fruity感覺好refreshing
【😍超驚喜打卡藝術裝置】
以為食物已經好滿足好驚喜,點知店員話我們知原來門口左面有個打卡裝置!行到入去係好多彩色波波+鏡,波波仲可以上下移動/轉色,真係好似去左team lab咁!估唔到食火鍋就可以彷如去左team lab😍😍勁開心,打左好耐卡😝
ps最佳拍攝位置應該係中間對鏡自拍😆😆