2021-09-07
☞ 呢間喺銅鑼灣世貿附近嘅Base 8有兩層,地下係賣Cafe輕食,而樓上就係Salon同食西餐嘅,超特別🤣今次就試咗佢個Dinner先,下次有機會先落去樓下打卡~(我想試佢樓下個Waffle呀🙈🍴三文魚他他與牛油果慕斯華夫筒 Salmon tartare and avocado stuffed waffle cone($128)❖ 好可愛!個賣相似足mini size嘅雪糕cone🍦入面有超smooth嘅牛油果mousse,入口非常有驚喜。食多兩啖仲會有啖啖三文魚,口感好滑,配埋waffle cone食好特別👍🏻🍴卡邦尼手製意粉配香蒜、意式風乾豬面頰 Homemade spaghetti carbonara, guanciale, garlic($158)❖ 佢唔係用正宗carbonara做法去整,不過我對呢方面無特別堅持,好食就ok😹呢個食落覺得好入味,但同時都覺得偏咸🤭而手製意粉方面覺得都係一般,無平時食開手工意粉嘅煙韌口感,呢個試一次就夠。🍴手製法國吐司與雲呢拿雪糕 Homemade Pain Perdu w/ Vanilla ice cream($98)❖ 呢個toast雖然
❖ 呢個toast雖然賣相簡單,但又同時非常eye catching,忍唔住嗌個嚟試。其實應該都係平時啲法式Toast咁浸蛋漿同牛奶再拎去煎,但值得一讚嘅係個toast入面好濕潤,唔會煎到太乾身,配埋雪糕食唔錯!不過都係價錢上有啲進取🤣
🍴朱古力三次方 Chocolate³($70)
❖ 佢其實有普通凍朱古力,但人永遠見到better option就心郁郁想試㗎喇😹見到佢個名朱古力三次方🍫咁巴閉緊係要嗌嚟試吓,但佢盛惠70大元其實真係好貴,會對佢有一定嘅expectation。
❖ 上枱見到有一大一細嘅朱古力,店員解釋話因為大杯嗰杯有冰喺入面,驚擺得耐啲冰會融,咁朱古力就會溝淡咗陣味。所以另外有個細杯俾我等啲冰融到差唔多嗰時倒落去,咁杯朱古力就可以keep到好濃🍫呢個細心位好加分🥰而飲落的確係幾好飲!雖然都係偏甜嘅朱古力,但佢可可味好濃,飲落覺得好rich好滿足🤤唯一缺點就真係好貴🙈
☞ Overall價錢偏貴,成餐飯最推薦會係杯特濃朱古力。如果樓下輕食有賣呢杯朱古力嘅話我諗下次會再飲嘅,順便食埋佢個Waffle。但樓上西餐我就未必會再回訪了~