2025-02-18
係小西灣翻工,其實真係無咩好食,今次終於係杏花邨比我迎來「新屎坑」🥹🆕阿荔麵檔係荃灣阿荔車仔麵嘅首間港島分店 🚩上網睇先知,原來「阿荔」嘅車仔麵故事已經超過40年歷史,荃灣店大獲街坊支持,希望來到杏花邨一樣咁樣生意!🔥我本身想食佢地嘅名物:招牌特濃沙嗲沾麵,但當日賣曬🥹/十喜大碗麵$88/呢個名聽落好喜興🤣十喜顧名思義十個餸,分別係:1️⃣黑糖豬手2️⃣花膠扒3️⃣五花腩4️⃣大腸5️⃣豬皮6️⃣豬紅7️⃣蘿蔔8️⃣冬菇9️⃣魚蛋🔟時菜我想講:🐖大腸真係好正,外皮有彈性,入面唔算超肥啦。豬紅都係好正宗嘅味道👅五花腩好入面,有層次感但唔膩🍖真係有懷舊車仔麵嘅feel😍唔怕辣嘅仲可以落佢地嘅火辣辣菜脯🔥超級火辣🌶️/古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵$76/除左牛腩之外,豬手都係車仔麵店必食之選。呢度嘅牛腩同豬手都係維持40年嘅原始味道👍🏻呢個黑糖豬手完全係入口即溶,好入味,但又唔會太濃,滿滿嘅骨膠原感🧏🏻♀️雞翼同撈麵都相當高質。呢碗絕對要encore!🐖🐖🐖/惹味沙嗲三寶$20/食唔到沙嗲沾麵,好彩仲有沙嗲三寶😆沙嗲醬濃郁,但唔會過鹹👍🏻玻璃魷魚有口感,但唔會韌🍡🦑/熱咖啡(+$4)//冷泡白桃烏龍茶(+$10)/
我本身想食佢地嘅名物:招牌特濃沙嗲沾麵,但當日賣曬🥹
/十喜大碗麵$88/
唔怕辣嘅仲可以落佢地嘅火辣辣菜脯🔥超級火辣🌶️