2023-12-11
【灣仔區】【劉一手重慶火鍋】聽過呢間嘢好耐,不過因為我唔太食得辣,所以我一直都冇將佢放喺我目標名單之內。直到呢排朋友買咗 klook 嘅優惠,好似可以平啲咁食一個套餐,我就姑且去睇睇發生咩事,原來係一個 $569 嘅「獨家限時半價優惠」嚟。佢個全名係「秘製麻辣鴛鴦鍋二人滋味晚餐」,兩個鐘用餐時間,配備一個「鴛鴦鍋湯底」。我哋都唔太食得辣,所以揀咗「皮蛋芫茜湯」同「滋潤椰子雞湯」,夠晒弱,我中意。兩者都可以,只係愈食愈鹹,要加水先得。火鍋料有「鮮切本地牛三拼」,包括手切牛上腦、手切吊龍牛肉、鮮切本地騸牯牛展,都幾正,而「手切梅頭豬肉片」同「新鮮魷魚」其實都唔錯。個餐仲有重慶特色食材「招牌劉毛肚」、「團圓鴨血」同「海帶苗」,可以嘅。之後嘅「海陸三拼手打肉丸」、「重慶特色蔬菜拼盤」同「重慶小麵」感覺都係正常火鍋料,可能放辣湯會好啲。小食「炸響鈴」同「重慶特色酥肉」都幾好,甜品「黑糖糍粑」好食,飲品係「酸梅湯」,都可以。嘅餐唔係我畀,用原價嚟加一,好似唔算好抵食。。。(地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 1樓)#1amfoodie #foodie #hkfoodie
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #灣仔 #銅鑼灣 #劉一手重慶火鍋 #劉一手 #火鍋 #打邊爐 #秘製麻辣鴛鴦鍋二人滋味晚餐 #鴛鴦鍋湯底 #皮蛋芫茜湯 #滋潤椰子雞湯 #鮮切本地牛三拼 #手切牛上腦 #手切吊龍牛肉 #鮮切本地騸牯牛展 #手切梅頭豬肉片 #新鮮魷魚 #招牌劉毛肚 #團圓鴨血 #海帶苗 #丸類及蔬菜 #海陸三拼手打肉丸 #重慶特色蔬菜拼盤 #重慶小麵 #炸響鈴 #重慶特色酥肉 #黑糖糍粑 #酸梅湯 #1am1191 #1ambackup