「今天宜放空」營營役役一星期,最幸福莫過於假日同三五知己一齊喺一間遠離城市煩惱嘅cafe共渡一個有quality嘅下午💆🏻‍♀️位於九龍城嘅Sofi Coffee以侘寂為咖啡店嘅核心,以光線、寧靜、禪貫穿整個空間🌫冀客人身處此空間能找回一絲寧靜,從中得以靜身靜心🍃☕️Magic $40Double shot flat white 奶比例固然比較多🥛入口順滑嘅奶香伴隨微酸甜嘅加啡豆味☕️飲耐左苦澀嘅after taste會越見顯著以喜愛nutty 啲嘅我嚟講呢杯未必係我心水了☕️古味辣花生醬雞柳窩夫配莎莎醬 $108辣加花生醬嘅配搭又幾大膽有別於一般嘅沙嗲/沙茶雞柳🥜保留左花生醬原有嘅少少甜味去襯返窩夫🧇可惜窩夫口感有啲尷尬 介乎喺鬆脆煙韌中間而且質感偏乾 所以食落有啲dry🥲☕️泰式香葉炒新豬肉刈包 $78純素配搭中新豬肉調味幾到位👌🏻加上惹味九層塔同紅蔥頭成件事更「泰」配合返九龍城「小泰國」之稱酸甜嘅泰式醬配上生菜整體感覺更fresh台灣刈包做法幾有創意同夾 但略嫌包身較乾有改善空間☕️ Tiramisu $60Sofi Coffee signature 之選基本上首次造訪都必定會試試佢地嘅Ti

Magic

而且質感偏乾 所以食落有啲dry🥲

泰式香葉炒新豬肉刈包

☕️泰式香葉炒新豬肉刈包 $78
純素配搭中新豬肉調味幾到位👌🏻
加上惹味九層塔同紅蔥頭成件事更「泰」
配合返九龍城「小泰國」之稱

基本上首次造訪都必定會試試佢地嘅Tiramisu🍰
以自家調製嘅酒同咖啡製作 甘中帶苦
幼細奶油入口即溶 用甜味中和整體嘅苦澀
取之平衡 別有Sofi獨特嘅韻味

環境舒適,做到cafe想帶出侘寂、襌修嘅寂靜氛圍🍃雖然每個位置空間有限,但確實係一個不錯嘅地方去放空🎋食物價錢相宜,唯質素可再有少少進步空間💪🏻
泰式香葉炒新豬肉刈包
Tiramisu