相信唔少喺本港大學食過飯嘅朋友都知道,大學嘅餐廳價錢雖然比出邊便宜但係質素就未必會咁好!最近喺社交平台見到呢間餐廳告急,於是乎就趁女朋友生日嘅時候book咗來支持下!由於適逢係母親節所以餐廳都安排了Set Menu供客人選擇😀 其實本來我係比威靈頓牛吸引左,點不知我傻仔左唔知道要提早預約🤡。所以最終同女朋友嘅生日餐就變咗母親節套餐👩🏻‍🤝‍👨🏼 😂咁當晚就點左價值$698嘅中檔次套餐:套餐已經包括兩個前菜、兩份餐湯、兩個main courses、以及兩杯飲品!一般而言食西餐之前都會有麵包提供,而bistro bon嘅是蜜餞提子包同埋法包,送上嚟嘅時候係暖粒粒的😂餐湯分別有兩款:分別係蘑菇湯以及南瓜湯!呢兩個餐湯都有擺盤,蘑菇切成顆粒,南瓜味亦非常濃郁!而且仲有少少蟹肉㗎!到咗前菜:分別係巴拿馬火腿凱撒沙律以及櫻桃黑醋配鵝肝!其實真係越嚟越有fine dining嘅感覺!過多一陣main courses都上了:首先出場嘅係煎帶子意大利飯😆 帶子只係輕輕地煎所以鮮味仍然保存!唯一要彈嘅就係飯嘅口感都仲係比較硬,如果可以煮多分半鐘就非常之好🥺🤭接著出場嘅就係戴安牛拼龍蝦尾配薯蓉🤩 其實當下送

咁當晚就點左價值$698嘅中檔次套餐:

過多一陣main courses都上了:

接著出場嘅就係戴安牛拼龍蝦尾配薯蓉🤩 其實當下送上嚟嘅時候已經嘩一聲😎 真心覺得呢一個價錢會想呢一個份量同埋質素嘅美食絕對係值回票價!食戴安牛嘅時候一定要伴以薯蓉,味道就非常之出!不過少少彈就是龍蝦有少少霉😖 但係整體都是非常高質素!

最後就係甜品😊伯爵茶意式奶凍
係非常之動L㗎👻 同埋好香嘅茶味
混合埋之後我覺得有啲似飲緊港式奶茶😹

雖然臨到尾已經食到飽飽,但係我就非常之欣賞呢一個甜品

——————————
食物質素:8/10
環境衛生:9/10
舒適度:9/10
服務:9/10
性價比:9/10
總評分:8.8/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #九龍塘
2020-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner