2022-08-21 1639 views
2016年去倫敦旅行,以前成日聽日講話英國既食物麻麻地,但作為vegan既我就唔係好認同。外國對food allergy/ special diet好alert,佢地除左會喺menu清楚標記菜式含有既致敏成份,亦都會考慮唔同人既需要,所以基本上是但走入一間餐廳都可以有vegan options,講緊唔係fruit salad同薯條,而係真係一個個dish。黎到The Globe,簡直好似去到倫敦咁,入面成個vibe都好正。可能因為晏晝去,又唔係睇波既時間,所以入面冇乜人,如果夜晚黎氣氛一定更好!啲座位好闊好舒服,無論係三五知己定係一大班朋友黎都係好好既選擇。黎到酒吧當然要飲下酒,對酒冇乜研究既我地是但叫左兩杯apple cider,之後就馬上落單叫野食。先黎既係Crispy Cauliflower,切到bite size既椰菜花蘸左啲炸漿,炸到非常酥脆,唔會好硬,配埋甜甜地既醬幾夾,係個唔錯既Appetizer。跟住黎到第一個主菜Butternut Squash Laksa,雖然多汁會好肥,但依個啲汁似乎少左啲,唔係好夠撈哂啲飯食。喇沙都算香,不過唔係好夠熱,飯都係熱辣辣好食啲!最後上

最後上場既係我期待已久既vegan pie!由細細個䏲魔女宅急便見到Kiki送既批,就對批依種食物產生好強烈既興趣。個vegan pie一送到上黎即刻驚艷到我,完全係我心目中既批該有既樣子,條邊扭成一條小辮子,個批焗到金黃色,仲有陣陣香味,急不及待想試佢喇。

用隻匙羹一督落去,嘩不得了呀,個批皮厚薄適中一督就穿左,入面啲餡係咁湧出黎!個餡勁creamy,入面有啲切碎左既蔬菜,連埋個皮一齊食真係好正呀,估唔到vegan pie都可以整得咁好味。配菜有大大碌既粗薯條,另外可以揀baked bean或者青豆,我諗大部分人都唔會揀青豆吧。

依一餐真係好滿足,但如果有埋vegan甜品就更加錦上添花喇。