2022-02-27
本身對印度菜冇乜特別興趣,不過見到尖沙咀有咁多印度素食餐廳,其中Woodland更加有vegan menu,好值得去支持下。平時食親印度野都唔係好知menu上面既係咩食物,但依度個menu係有埋中文,唔洗等到食物送左上黎先知自己叫左啲乜,都算唔錯。因為都幾肯定印度菜唔係我地杯茶,為免浪費食物,我地只叫左兩個小食同一個主食。先送上既係薯仔絲炸米餅 Sev Puri,冇諗過係凍既,有少少shocked。食落酸酸甜甜咁,又脆脆地咁,味道同口感都唔錯,如果係熱既會更好。咖喱角 Samosa係食印度野時必食既小食,如果冇記錯好似要$70一碟,即係$35一件,諗返都覺得有啲貴。個皮幾酥脆,有少少偏辣,加埋個青豆蓉醬食可以中和下,另外熱辣辣同個薯仔絲炸米餅形成強烈對比。南印度套餐睇落好吸引,可惜佢唔喺vegan menu上面,最後揀左北印度套餐 North Indian Thali。個餐有幾塊印度餅、菜、鷹咀豆同埋幾碟唔知係湯定醬汁既野。原來北印度套餐本身都唔係vegan,應該有一兜仔野係有奶,所以vegan version係少左一兜野的。Anyway因為對印度餐冇乜認識,所以都唔係好識commen
南印度套餐睇落好吸引,可惜佢唔喺vegan menu上面,最後揀左北印度套餐 North Indian Thali。個餐有幾塊印度餅、菜、鷹咀豆同埋幾碟唔知係湯定醬汁既野。原來北印度套餐本身都唔係vegan,應該有一兜仔野係有奶,所以vegan version係少左一兜野的。Anyway因為對印度餐冇乜認識,所以都唔係好識comment,反正啲野就好濃味,偶爾食一次就OK果種。