2023-05-05 328 views
【西貢區】【泰原味】去調景嶺搵嘢食,不過彩明商場嗰啲餐廳其實我都寫過唔少,今次就要睇埋仲有幾多未寫就要寫埋佢。即係咁,當我去到,我就要順便睇埋附近有乜嘢食。如果嗰頭附近可以寫嘅餐廳真係咁啱寫晒,咁喺之後嘅行程就要避吓。又咁講,如果去到一個地方,寫極都未寫到而又唔係啱啱新開嘅餐廳,咁佢嘅吸引力本身就不大。喺呢個情況下先食嘅餐廳,都只係為咗滿足讀者睇到十八區唔同地方嘅餐廳嘅渴求。不過我相信大家都慣,我唔係一定食好嘢。今次呢間係泰國嘢,本身我唔多好,所以放到呢一刻先食。之但係我見佢都幾多人食,應該信得過喇掛。咁就走咗入去啦,坐低覺得周身唔聚財咁,原來係未抹枱,嗰吓都覺得瀨瀨哋嘢,不過入咗嚟坐埋低就做埋場戲佢啦吓。叫咗個下午茶,價錢 $30,叫做「泰滋味」,主食我要咗「薄餅」,冇叫肉類因為冇興趣,反而呢啲東南亞菜裡面嘅薄餅我係幾受落嘅。而事實證明我係冇揀錯嘅,因為咁多樣嘢嚟講,最正常已經係佢,講緊係味道嘅正常。加 $9 要咗「西多士」,都預咗佢係半份,冇計,而且冇夾花生醬,味道又怪怪哋。嘢飲我加多 $9 飲「椰汁珍多冰」,個椰汁點解鹹嘅,我真係唔知自己飲緊乜,好痴線。咁樣就用咗我 $48,本身

加 $9 要咗「西多士」,都預咗佢係半份,冇計,而且冇夾花生醬,味道又怪怪哋。嘢飲我加多 $9 飲「椰汁珍多冰」,個椰汁點解鹹嘅,我真係唔知自己飲緊乜,好痴線。咁樣就用咗我 $48,本身諗住二訪先寫,但係都係不了。。。

(地址:將軍澳調景嶺彩明街1號彩明商場2樓249號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西貢區 #調景嶺 #泰原味 #泰滋味 #薄餅 #西多士 #椰汁珍多冰 #1am0862 #1ambackup