2024-07-14
˗ˏˋ 季稻 ˎˊ˗觀塘近牛頭角一帶一向有唔少街坊小店🤤今次就比我搵到一間隱藏喺大街小巷入邊嘅泰國嘢🇹🇭趁咁啱收工去到附近 決定試一試佢🍴🥄Dinner Set A $249 (For 2-3 people)1. 炒通菜平時食泰國嘢最鍾意嗌炒通菜/炒椰菜苗✨今次就試吓佢款通菜😋炒得有鑊氣 而且調味唔算好辣🤤忍唔住清晒!2. 椰奶雞湯平時飲開冬陰功湯 今次決定試吓佢嘅椰奶雞湯🫢外表睇落奶白色 但入口味道椰香比想像中少 反而偏重有冬陰功味道🫢味道酸酸甜甜 好開胃🤣勝在有火爐熱住上枱 而且入邊仲有大量菇同埋雞腿肉件!3. 泰式海南雞一嚟到已經覺得份量好多!每一件雞件都已經去咗骨✨配埋海南雞醬 酸酸辣辣夠哂惹味🥰配埋白飯食夠哂完美!4. 椰汁冰 5. 凍檸茶嚟到泰國餐廳點可以唔飲椰汁相關飲品😋每一啖都充滿椰奶香又唔會過甜😋凍檸茶就不過不失 不過味道偏酸 同平時飲開嘅有啲唔同!✎ܚ𝗡𝗼𝗻-𝗿𝗲𝘀𝗽𝗼𝗻𝘀𝗶𝗯𝗹𝗲/ 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 ᝰ✍︎꙳⋆Recommendation 8/10 | Environment 7/10 | Services: 9/10 | Tasty: 7
1. 炒通菜
2. 椰奶雞湯
3. 泰式海南雞
4. 椰汁冰
5. 凍檸茶
Recommendation 8/10 | Environment 7/10 | Services: 9/10 | Tasty: 7/10 | Cp Value: 9/10
⸝⋆ 觀塘宜安街17號地舖
#hkfatty泰式 #hkfatty觀塘