2023-08-25
上次食隔離果間燒肉已經留意到呢間生蠔餐廳,門口已經show咗好幾款特色生蠔而且入面仲有好多種蠔菜式,今次終於同男朋友過嚟試!———————————————🌟岩手廣田灣生蠔 $118生蠔好大隻而且肉都好肥美,分幾啖食都仲得,食落海水味比較重唔會感覺有腥味。.🌟北海道知內產生蠔 $88咬落去爽口而且蠔味較重,仲會有少少鮮甜感。.🌟北海道仙鳳趾生蠔 $88呢種係味道相對奶香重同口感好creamy,放落口都有種牛奶張力嘅感覺,成個體驗好特別。.🌟燒牛柳沙律 $158牛柳嘅選材真係唔話得,牛肉本身其實比較生但係一個肉質真係冇得頂,完全冇筋之餘肉身好滑,而且佢個熟成度其實掌握得好好,切開嘅每一面都好粉嫩。雖然佢有另外提供鹽調味,但真係完全唔洗加就已經可以食到好濃嘅牛肉味。.🌟明太子忌廉意大利麵 $128平時食開嘅明太子係一粒粒嘅樣,但今次呢度竟然仲係連同外層薄膜一齊提供,而且外層仲加有芝士燒過,放入口嘅味道辣辣地之餘都充滿芝士香味。意粉本身煙韌度啱啱好,醬汁份量都掌握得好好,撈勻之餘亦唔會覺得過多或不足。.🌟廣島蠔拉麵 $128一上台已經聞到個湯底好香,飲落去感覺蠔味都好重,一共有4隻廣島蠔,每隻
———————————————
🌟岩手廣田灣生蠔 $118
🌟北海道知內產生蠔 $88
咬落去爽口而且蠔味較重,仲會有少少鮮甜感。
🌟北海道仙鳳趾生蠔 $88
🌟燒牛柳沙律 $158
🌟明太子忌廉意大利麵 $128
🌟廣島蠔拉麵 $128
一上台已經聞到個湯底好香,飲落去感覺蠔味都好重,一共有4隻廣島蠔,每隻都好肥美。拉麵本身都煮得好彈牙,連同各種配料撈埋味道更香濃。
🌟鹿兒島柑橘梳打 $48
呢杯甜度唔高,柑橘味道好清新而且係果種好清甜嘅味道。
🌟大分酸橘梳打 $48
終於飲酸野嘅朋友仔一定唔可以錯過,酸度極高飲落好正好爽。
🔸整體評價🔸
整個體驗都好滿意,餐廳員工好用心介紹每個蠔品種仲會提醒我地進食嘅先後次序,而且每款食物其實都好高質,仲有好多種菜式例如串燒、前菜等未有機會試,下次再嚟又可以試多幾種新蠔🤭