2024-04-04
前菜 - 牛蒡煮牛肉餐廳提供嘅前菜,牛肉醬汁非常入味,食咗第一啖就已經好想用嚟撈飯🤣為成晚嘅串燒之夜打開序幕!前菜同時配有醃蘿蔔、青檸,唧落之後嘅肉類串燒,非常refreshing!波子提豬肉卷|蘋果豬肉卷好少機會食串燒嗰陣同時配水果,今次揀咗提子同蘋果呢兩個組合😆燒好嘅豬肉包住生果意外地夾,生果清爽嘅感覺可以中和燒肉嘅肥膩感,食多幾件都仲得!而且波子提超級大粒,口感即刻提升唔少!免治雞肉棒配日本初生蛋 食串燒必嗌之選!免治雞肉包住一粒又一粒嘅雞軟骨,勁有咬口!火侯控制得剛好,點埋雞蛋同照燒汁一定係絕配!蒜香牛肉蔥卷燒好既牛肉包上蔥同蒜粒,令成塊牛更惹味。蔥同蒜粒既比例都啱啱好,唔會掩蓋咗牛肉味道👅慢煮鵝肝 四塊鵝肝下都各有一塊白蘿蔔墊住,本身以為係裝飾🤣估唔到夾埋一齊食個味道好驚喜!慢煮鵝肝口感十分嫰滑,濃郁既鵝肝搭配清新既白蘿蔔,完全估唔到既一種新食法!黑糖燒菠蘿 唔同一般既燒菠蘿,餐廳選擇係菠蘿上灑上少少黑糖再用火槍燒,黑糖受熱之後焦糖化,食個陣會feel到多咗層焦糖係面,好似食緊焦糖菠蘿咁好crispy🤩手工啤酒 呢度有三款手工啤酒供應,全部都係香港製造,揀咗兩款嚟試,各有特色
波子提豬肉卷|蘋果豬肉卷
免治雞肉棒配日本初生蛋
蒜香牛肉蔥卷
慢煮鵝肝
黑糖燒菠蘿
手工啤酒
呢度有三款手工啤酒供應,全部都係香港製造,揀咗兩款嚟試,各有特色😋
Heroes Phoenix Oolong Pale Ale
果味+花香
以冷泡鳳凰單欉入酒,散發熱帶水果味道同花香,柑橘味好突出,整體麥芽味輕身卻帶層次,入口清新爽口
HUNK SIR MILFFEE PORTER
咖啡+黑朱古力
傳統英式黑啤Porter帶有濃厚黑朱古力香氣,味道甜甜的,比想像中容易入口,鍾意咖啡嘅朋友可以揀呢款手工啤試下!
碳燒芝士豆腐
餐廳嘅hidden menu,店員主動問我地有無興趣試下呢道菜。燒完上枱離遠都可以問到碳烤味,咬落去嘅時候係芝士係呈流心狀態😍芝士控嘅人一定唔可以錯過!
牛舌心
每塊牛舌嘅厚度都比想像中厚,兩個人share 一串都完全無問題!牛舌燒得啱啱好,唔會overcooked又夠哂煙韌👍🏼另外師傅都提供咗芥末籽醬點黎食,酸酸地,除咗檸檬之外又多一個選擇🤣
芝麻奶凍 +牛乳奶凍
餐廳最後送上佢哋自家製甜品,兩款奶凍嘅牛奶味都好出!
而黑芝麻個款,黑芝麻既味道會每一啖慢慢滲出黎又唔會蓋住個牛奶味,兩隻味平衡得好好!