海之戀上年開幕之後,雖然都有嚟過幾次,不過都未試過商場內的餐廳,今日放假,做完運動4點幾,就嚟食個EARLY DINNER。我鍾意食燒味,如果燒味唔會令我變肥,我願意日日食,哈哈~因為時間尚早,所以去到就有位。先量體溫,填妥到訪記錄表格後,就被職員帶入位。餐廳裝修有別於傳統食燒味嘅餐廳,地方闊落、採用木系和全白色系簡約風格,令整個感覺都年輕。餐廳的窗望到汴傍,將自然光採入,予人一種更和諧舒適的感覺。話明係新派燒味餐廳,從餐牌設計和食物款式上可見一斑。除了單拼或雙拼燒味飯外,令人意想不到是甜品,還要是西式甜品。而燒味也不只是配上白飯,更鮮有創意地配上夾饃,十分特別;餐廳右邊仲有飲品部同雪糕站,的確有別於平時嘅燒味餐廳。餐廳招牌係燒鵝,無理由唔點;另外我自己本身鍾意食叉燒,朋友想試麻辣撈丁,甜品寫明製作需時,我諗應該係即叫即整,一於試埋,就點多個窩夫,每人一杯飲品。呢餐食完,真係好飽~好彩當日喺屋企只係食咗 EARLY LUNCH~ 我哋叫咗原隻柑橘燒鵝脾飯、火焰黑豚腩叉燒、麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁、鮮果窩夫配5.0牛奶雪糕、熱黑芝麻奶茶及烏龍芝士奶蓋。原隻柑橘燒鵝髀飯 $128燒鵝髀飯

原隻柑橘燒鵝髀飯 $128
原隻柑橘燒鵝髀飯

燒鵝髀飯,索價$128,絕對唔平,大大隻燒鵝髀原隻上,個樣超吸引。呢度嘅燒鵝同出面唔同,根據介紹,佢係用咗橙、檸檬同青檸將鵝醃製18小時,令新鮮嘅果香味慢慢滲透成隻鵝,令到鵝嘅肉質更鬆化,去除羶味。
原隻柑橘燒鵝髀飯

燒鵝外皮色澤不錯,泛油光;皮脆甘香,肉嫩而多汁,每一啖都有油香同果香,沾埋自家用鮮橙熬製嘅柑橘醬,味道酸酸甜甜,令人愈食愈開胃,肥膩感得以中和之餘,感覺清新咗,同平時食燒味肥膩的感覺截然不同,味道層次亦有所提升。燒鵝中間有層好豐富既油脂,真係勁邪惡,但鵝油食住嚟扒飯又真係好好食!

火焰黑豚腩叉燒  $148
火焰黑豚腩叉燒

火焰系列只係堂食,我哋好有興趣,所以就決定試下燒黑豚腩叉燒。店員先送上火爐,放上黑豚肉叉燒,之後提醒我哋要影得快,叫我哋準備好。我哋表示準備好之後,佢就喺我哋面前點火,我就快手拍片,邊拍邊影。
火焰黑豚腩叉燒

因為我影得太慢,結果有幾塊都係燒得太黑@@好彩仲有一啲係正常嘅。燒完嘅黑豚腩叉燒熱辣辣,油脂超豐富,加上半肥瘦又有焦香,幾惹味,不過個人覺得肉質就無燒腩仔咁嫩腍。同埋,唔知係咪我哋唔太好彩,廚師漏咗加蜜糖喺面,我哋嘅黑豚腩比較乾身,亦無乜蜜糖味,令到鍾意食叉燒嘅我有點失望。

麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁 $80
我唔係好食得辣,不過個樣幾吸引,所以就叫朋友畀少少我試下!嘩,呢個撈丁真係幾辣,蒜味又濃,而且好夠「麻」,我食少少都覺得條脷有「痺」嘅感覺,搞到我好似食緊麻辣火鍋
麻辣蒜香涼拌手撕貴妃雞撈丁

平時撈麵都係熱食,呢個係涼拌,過咗冷河,所以麵條食落都幾爽口。手撕雞口感嫩滑,份量都可以;除手撕雞之外,仲有青瓜絲、蘿蔔絲同沙葛絲,令口感更加豐富。不過,始終對我嚟講都係辣,而且我嫌太油(不過通常麻辣嘅嘢都係偏油,只係我自己食唔慣),所以我食咗少少就無再食。

熱黑芝麻奶茶 $28
熱黑芝麻奶茶

因為我唔想飲芝士奶蓋,但又想試下特飲,見到有呢個較特別嘅奶茶,就一於試下,黑芝麻感覺好養生。黑芝麻奶茶香味濃,本身以為只係用黑芝麻粉開,無諗過原來係用黑芝麻原粒磨細,再加入奶茶入面。同時,呢杯奶茶飲得出個茶膽唔係普通嗰啲,一啲都唔嚡口,甜度亦適中,很有驚喜!飲嘅時候又食到啲黑芝麻粒粒,口感豐富,意外地好飲。黑芝麻據講有好多好處,可以補肝腎、助通便、減輕皮膚粗糙、仲可以抗氧化,幫助控制膽固醇水平,好岩女生飲~

烏龍芝士奶蓋(少甜) $28
呢杯係朋友嘅,佢話水準唔錯,芝士奶蓋夠香夠滑,配埋少甜清香嘅烏龍茶,好夾,比某些台式飲品店更加好喝。
烏龍芝士奶蓋(少甜)

鮮果窩夫配5.0牛奶雪糕  $68
女生就係有個甜品胃。雖然食完個飯同叉燒,再加杯嘢飲,已經飽咗,但見到甜品就依然想食。只係令人出乎意料嘅係,個窩夫份量好足,4個人食都夠!!
鮮果窩夫配5.0牛奶雪糕

窩夫賣相好掂,見到個樣已經感覺係好食個種。窩夫即叫即做,除咗夠大份夠厚之外,上檯嗰陣仲熱烘烘,未食已經聞到好香嘅蛋味。窩夫外層香脆,中間亦非空心,口感好好,外脆內軟,配埋雪糕一齊食,一冷一熱,有種冰火交融嘅感覺。水果係新鮮嘅藍莓同士多啤梨,好爽甜,一齊食有助解膩。
鮮果窩夫配5.0牛奶雪糕

值得一提嘅係窩夫上面嘅雪糕,用咗北海道5.0牛奶製作,超重奶味,但係甜度適中,又軟滑,入口即溶,絕對唔係個啲有冰粒嘅雪糕,真係好足料好好味,加分!如果大家食唔落窩夫,都不妨試下個雪糕,推介!
鮮果窩夫配5.0牛奶雪糕

呢餐飯有呢個甜品作結,都算圓滿。
2021-03-08
$250 (Dinner)
熱黑芝麻奶茶
烏龍芝士奶蓋(少甜)