2023-03-18
係依幾年日本梳乎厘班戟掀起熱潮,直到現在熱潮都不減,成為一眾愛甜品的人士摯愛。而最近香港都有唔少餐廳都賣Soufflé pancake 日式梳乎厘班戟,每間餐廳出品嘅梳乎厘班戟,都各有不同特色,有的標榜空氣感,輕怡不滯;有的口感似蛋糕,蛋香濃郁。而今日我就同可愛嘅弟弟一齊去到位於銅鑼灣嘅一間即叫即製 Soufflé pancake小店-JOY LITM,餐廳採用日本麵粉及日本雞蛋製作梳乎厘班戟,除咗班戟之外,餐廳亦都提供健康及味道兼備的飲品😋 小店嘅設計具有日式少女風格,係打卡熱點之地!⭐️ 紅絲絨梳乎厘班戟充滿夢幻氣息的粉紅梳乎厘班戟,面頭是粉紅色的紅絲絨,配上白色具香濃牛奶味嘅漿,入口鬆軟棉棉,同時湧出濃濃的蛋香味,質感輕軟富空氣感,咬落帶點韌度,而不是半熟的粉漿口感。⭐️ 金莎榛子朱古力香濃嘅朱古力奶,頂層有一粒金莎浮喺飲品的面上佢點綴,而飲品面上有一層濃郁嘅芝士奶蓋,面杯嘅頂位都有花生粒同朱古力醬作裝飾🥰用嚟打卡都幾好睇👍🏻⭐️ 髒髒香濃朱古力比較濃郁嘅朱古力奶,周邊滿瀉出來的是香濃嘅芝士奶蓋,係奶蓋面上灑朱古力粉,绳贝俾人感覺真係好髒髒😂但打卡都幾靚👍🏻
⭐️ 紅絲絨梳乎厘班戟
⭐️ 金莎榛子朱古力