【飲食】講女食記 || 火鍋控鮮味粥底火鍋 - 觀塘「發哥粥底海鮮火鍋」------------------------------Workshop 樓下開左間新茶記,原來果鋪位,日頭開茶記,晚間就會變身成為火鍋店,作為火鍋控的ms.C當然唔可以錯過。由於日頭係冰室茶記關係,所以4人以下的枱係卡位為主,人多既就可以坐圓枱。枱同枱之間同卡位空間寬敞,就算4個人坐卡位唔會太迫好舒服。「發哥粥底海鮮火鍋」不是任食火鍋,火鍋料按人頭計,包開胃涼菜2小碟、一人一盅時令燉湯,蒜蓉泰醬焗青口(2隻) ,主食可三選一雞堡、龍蝦餐(每位半隻)、海蟹餐(每位半隻)由 $248  - $288,更有大胃王海鮮套餐(原隻龍蝦+原隻海蟹) $438;海鮮拼盤(新鮮鮑魚、聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝) + 安格斯牛肩肉 + 8款自選火鍋配料,竹蔗水及各種汽水任飲,起初以為會唔夠飽,但好戲在後頭。------------------------------店家建議我地兩個人,可以各點一份龍蝦餐&一份海蟹餐,可以食到龍蝦同時用蟹煲的粥底會更加鮮甜。未上粥底火鍋之前,先上開胃涼菜2小碟: 拍青瓜 -
講女食記 || 火鍋鮮味粥底火鍋 - 「發哥粥底海鮮火鍋

「發哥粥底海鮮火鍋」不是任食火鍋火鍋料按人頭計,包開胃涼菜2小碟、一人一盅時令燉湯,蒜蓉泰醬焗青口(2隻) ,主食可三選一雞堡、龍蝦餐(每位半隻)、海蟹餐(每位半隻)由 $248  - $288,更有大胃王海鮮套餐(原隻龍蝦+原隻海蟹) $438;海鮮拼盤(新鮮鮑魚、聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝) + 安格斯牛肩肉 + 8款自選火鍋配料,竹蔗水及各種汽水任飲,起初以為會唔夠飽,但好戲在後頭。

未上粥底火鍋之前,先上開胃涼菜2小碟:
拍青瓜 - 酸度夠用黎開胃一流
炆花生 - 花生炆得夠淋身入味

時令燉湯 - 湯有螺肉、雞腳、豬肉、龍眼,材料充足

蒜蓉泰醬焗青口(2隻) - 泰醬+蒜蓉味香濃

上粥底火鍋,鍋底本是無米粥水,之後會加入其他材料熬粥。

海鮮盤 - 份量充足好豐富,而且材料新鮮。一個海鮮拼盤(聖子皇、貴妃蚌、多寶魚、黃金蜆、海蝦、時令貝),同時店家建議我地點新鮮鮑魚,放進粥底灼熟,不加調味料鮮味十足。

點了龍蝦餐&海蟹餐各有半隻,肉質同樣鮮甜爽口,絕不欺場。

蜆肉肥美

食完海鮮其實都已經有7成飽,

安格斯牛肩肉 - 牛肉紋理鮮明,我地仲同時點了日本黑豚肉 & 滑牛肉,3款都肉味濃,同粥底十分之夾。

仲有其他8款食物,點了幾款都是可以配上粥底火鍋的配料。

脆鯇魚腩 - 同樣是可以用黎熬粥,店家私人食法介紹,食脆鯇魚腩要灼10分鐘先食,才食得出"脆"味。

自家製蝦滑 - 爽口彈牙,蝦滑鮮味,同粥底好夾

食到一半記住加入埋附送的粟米南瓜芋頭,先可以令粥底越煲越甜,最後店家仲會幫手加入粥膽,菜圃同蔥,

一煲熟,成煲匯粹成餐飯的精華,食食下不知不覺食到兩大碗。

溫馨建議,由於「發哥粥底海鮮火鍋」不設限時限坐,可以由開鋪坐到收鋪都得,我地7點去到人流唔算好多,但越夜越多人,建議人多的都係訂定枱穩陣。

2019-10-08