2022-12-19
四寶食堂喺將軍澳開咗新分店,湖水藍色嘅門面,加上喺商場裏面,感覺光猛舒適,係新式嘅茶餐廳格局🍴加上門口menu都幾吸引,食物選擇繁多,唔怪得過哂晚飯時間都大排長龍、座無虛席啦!🥳🥘湖南土匪鮑魚雞煲+每天精選養生燉湯+米飯 ($108)呢款菜式上菜嘅時候熱辣辣🔥嗞嗞聲,有種好似仲喺個鑊到炒緊嘅感覺,相當夠鑊氣!每件雞食落都好嫩滑,帶湖南四川嘅麻辣香味,撈飯一流!鮑魚足足有三粒,燜得好腍好入味,再配埋雞煲醬汁一齊食勁惹味呀😍🥣養生燉湯是日係雪梨蟲草花瘦肉燉湯,味道清甜、非常足料,天氣咁凍真係要飲返碗滋潤下😋🍍拔絲山渣汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 ($98)呢款小菜加$28都可以轉餐,同樣有燉湯同白飯;咕嚕肉每一塊都大大件,份量十足👍🏻咬落去好鬆脆,外層沾滿咗酸酸甜甜嘅山楂汁,非常開胃!山渣汁仲多到可以玩埋拉絲🤣🤣菠蘿切成船嘅造型上碟,整得幾精緻✨而且用咗新鮮菠蘿,食落味道係天然甜味,一啲都唔酸,超juicy呀!🐥拔道腩水門雞(半隻) ($88)雞件色澤分明,啖啖肉好嫩滑;雞皮亦爽滑唔肥膩,配埋佢嘅甜豉油同秘製醬汁一齊食,好惹味😍🫘雪山紅豆冰 ($28)一杯好經典嘅港式飲品,紅豆味濃而且份量好足夠
🥘湖南土匪鮑魚雞煲
+每天精選養生燉湯+米飯 ($108)
🥣養生燉湯
🍍拔絲山渣汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉 ($98)
呢款小菜加$28都可以轉餐,同樣有燉湯同白飯;
🐥拔道腩水門雞(半隻) ($88)
雞件色澤分明,啖啖肉好嫩滑;
雞皮亦爽滑唔肥膩,配埋佢嘅甜豉油同秘製醬汁一齊食,好惹味😍
🫘雪山紅豆冰 ($28)
一杯好經典嘅港式飲品,紅豆味濃而且份量好足夠,配埋忌廉都唔會太甜~
🍇巨峰提子氣泡茶 ($28)
名義上係巨峰提子,但飲落味道幾似利賓納🤣不過係有氣版嘅利賓納!
總結:呢到有多款新穎特色小菜,碟碟都份量十足有水準,而且上菜速度都幾快,坐得舒服,以後又多一個飯堂喇😆推介!