2022-10-28
作為foodie我成日去搵唔同種類既餐廳食飯,當中我都幾鍾意專門去d主打健康飲食既餐廳,畢竟健康係無價架,無論係幾多歲都要養好自己身體😋今次就黎到位於荔枝角既一間新開主打生酮飲食既餐廳試試,果然好驚喜😍一坐低就見到「The belly comes before the soul」呢句寫係牆上面,相信呢句就係餐廳既理念,果然食完之後感受到餐廳對食物既熱誠👍🏻‣ 煎封三文魚伴十六穀飯配熱情果牛油汁 ($128)三文魚含有豐富既omega-3,屬於一種健康食材,平時我都好鍾意食😙廚師都煮得唔錯,三文魚皮煎得幾香脆,魚肉嫩滑,配埋十六穀飯,整體口感豐富,而且份量都幾大,無論係男仔定女仔都會夠飽😘‣ 𝙆𝙀𝙏𝙊 香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯配巴黎牛油汁 ($128)呢份比目魚都煎得幾香脆,同樣魚肉都幾滑;當中最特別係椰菜花飯伴隨陣陣黑松露味道,真係好香口🤣餐廳好貼心,會係menu寫埋卡路里同蛋白質等含量,方便計份量既朋友😍‣ 洋蔥湯洋蔥湯好creamy,略帶少少酸味,飲落有啲顆粒感,唔錯唔錯👍🏻‣ Matcha Latte🍵 ($50→跟餐$25)拉花超靚😍大家黎個陣記得叫番杯💕抹茶味濃郁,奶味
‣ 煎封三文魚伴十六穀飯配熱情果牛油汁 ($128)
‣ 洋蔥湯
‣ Matcha Latte🍵 ($50→跟餐$25)
拉花超靚😍大家黎個陣記得叫番杯💕抹茶味濃郁,奶味唔重,我都幾鍾意呢種比例既matcha latte🫶🏻
‣ 西柚柚子蜜梳打 ($55→跟餐$27.5)
西柚自帶既酸味令成杯飲品飲料好開胃,我同朋友都好鍾意呢杯飲品😋
‣ 𝙆𝙀𝙏𝙊 藍莓酥粒芝士蛋糕
平時食cheesecake都係比較結實既,呢到反而係比較鬆軟,尤其係個用杏仁粉製作既餅底,口感比較酥脆,係一款坊間比較少見既cheesecake我個人都幾鍾意呢款😆
‣ 𝙆𝙀𝙏𝙊 朱古力蛋糕 ($40)
呢份蛋糕係keto蛋糕,標榜無澱粉👍🏻蛋糕好鬆軟既效果,仲用埋來自法國既朱古力粉,用料真係唔錯~店員好nice仲教我地話拎番屋企焗幾分鐘再食😘果然冇介紹錯!
💭C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳地理位置方便,位於長沙灣地鐵站一出就係既長沙灣廣場入面;室內環境舒適,門面同收銀地方更係一大幅粉紅色牆,滿足粉紅色少女心🥰店員態度親切,見佢地同熟客都有傾有講;最後食物質素唔錯,加上荔枝角呢頭冇咩主打健康飲食既餐廳,係附近返工既朋友唔好錯過啦😍餐廳仲有Openrice/網上外賣平台既優惠,記得用埋個優惠呀😙
📍Belly Soul|@bellysoul_hk
荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場3樓311號舖
🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荔枝角
📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻