香港歷來是一個不缺美食的地界,所以在這裡開一家餐館可謂困難重重。這座城市人均所擁有的餐館數量是全球最多的,不管餐廳負責人或者大廚們擁有多少過人的本事,也要卯足了功夫在市場上進行一番激烈的廝殺...廝殺後都係靠本事突圍而出,嚴選最優質及最時令的食材來製作的套餐亦都係我好欣賞既一間餐廳【鮨月】。位置係🌟「日、月、星街」搵食集散地既入口,招牌唔大但門口好闊,非常易發現【鮨月】既存在。【鮨月】有名的,廚師發辦壽司(Omakase),指由廚師嚴選最優質及最時令的食材來製作的套餐,可以品味日本料理的「最高境界」,亦試得出廚師的真功夫。既然是招牌菜,日廚都會用盡渾身解數去做,無論食物質素及賣相都會做到最好,亦因此價格昂貴,動輒上千元!入面記有特別以吧枱座位設計,讓食客可以一邊品嚐壽司,一邊欣賞廚師手藝。還有外面坐得同樣舒服既位置。店內9成食材來自日本,無論壽司、煮物都落足料,今晚既發辦真係好期待呀。🔹薄切白鯛鯛魚,最先想到的會是盛產於春天,但其實秋天亦是牠的當造期,鯛魚是白身魚肉,薄切後肉質更是白裡透紅,肉質肥美鮮嫩及柔軟有彈性。面層有黃皮柚子粉,即時令到感覺清新了很多還加配了一小客白蝦,師傅提點我

🔹薄切白鯛
薄切白鯛

還加配了一小客白蝦,師傅提點我們要趕快進食默為白蝦即刻炸起,熱辣辣才不失風味。不過清新白鯛為味蕾作開頭,亦係一個不錯的(Omakase)Opening。

🔹北海道厚岸蠔
北海道厚岸地區,由於水質清澈,水溫較低,加上海中微生物豐富,極適合飼養生蠔, 所以一直被視為北海道的「牡蠣之町」。
北海道厚岸蠔

北海道厚岸蠔蠔肉肉身肥大,白嫩飽滿而且食落柔滑細緻,當配搭海葡萄以及少少檸檬汁,整體有著厚岸湖混合著太平洋的海水那種清爽略帶海水的礦物甘香,亦係孕育鮮美生蠔的原始條件。

🔹帆立貝+火炙裙邊
廚師眼中,鹽是調味好幫手,它能令菜式錦上添花,帆立貝用左岩鹽去調味,簡單用鹽帶出鮮味。沒有再加調味。
帆立貝+火炙裙邊
另外裙邊燒香左配上Wasabi同檸檬,調出喜歡既味道。Wasabi味道非常柔和溫順,用沙磨的Wasbi放入豉油點少少已經覺得好滋味,沾上後都可以有種爽脆鮮甜感。

🔹拖羅蓉.吞拿魚Mix
面層:拖羅蓉(混入蔥花、芝麻、千本漬)+底層:吞拿魚,增加口感。
懂得吃的,都知道拖羅是刺身中的極品,拖羅是取自吞拿魚近腩位的位置,由於那位置運動量較少,最容易積聚脂肪,故肉質更為肥美,拖羅蓉及吞拿魚的搭配感覺上脂肪比例高,魚油脂恰到好處,非常甘香。
拖羅蓉.吞拿魚Mix

壽司前師傅先上冰頭漬配薑片...讓你轉換味蕾。
冰頭漬配薑片

🔹眼仁奈壽司配柚子胡椒
面頭已經落咗少量豉油可以原件入口,眼仁奈壽司一啖感受到魚味香濃,但肉質過了一點,太軟腍,腥味較重!!
如果鹽燒和汁煮。可能冇咁淡口。
眼仁奈壽司配柚子胡椒

但配上搭上柚子胡椒,清新中帶嗆 ,為淡淡的眼仁奈壽司帶來一點小驚喜。首先食唔出任何腥味,而且如果能配上各款清酒,廳該剛剛好。

🔹金目鯛壽司🍣
油脂含量適中,肉質細膩, 味道鮮美,在日本美食的刺身、炙烤、壽司、煮魚料理中屬於高級 。配白江梅味道上變得酸酸地但無阻金目鯛肉質堅韌富彈性,優雅的甜味,令人難以割捨。食完都想食多件。

🔹黑鯥壽司
高檔次食材產量稀少,今次有幸食到啦,黑鯥壽司面層有點點甜酒浸左嘅海帶,呢個位好細緻,連少少配料都精心處理,難怪黑鯥味道更突出。肉身彈口味道鮮美。
黑鯥壽司

🔹筋子赤蝦
筋子份量好多,鮮甜,粒粒口感得意,筋子係未處理過既三文魚,所以用酒加上師傅自己調配嘅醬油去浸一浸令到筋子冇咁腥。
筋子赤蝦

從而配上赤蝦,唔腥得黎又可以食到赤蝦爽口甜甜得個種感覺,夾在一起吃,有一種極豐富感。啖啖肉就係咁解啦。
筋子赤蝦

🔹大拖羅經師傅燒一燒之下在喺面層加了深橙黃色既日本麥子麵鼓,好足味!
金目鯛壽司🍣

燒物炸物方面:
🔹河豚雞泡干
一出來就熱辣辣。最特別是原條河豚一夜干,平時在外面吃都是很乾身的,因為通常係海邊曬乾,但係呢度處理的不乾讓帶點Juicy,其實可以沾小小檸檬汁同豉油...因為雞泡魚本身味道不太出,點左後就會魚味較出又會煙韌左少少。
河豚雞泡干

🔹天富羅迷你拼盤
入面有「番薯、蝦、明太子苦瓜」,特別之處係有明大子苦瓜,有明太子做餡,另我不太愛苦瓜的都覺得好味左 10倍,太神了。

🔹煙肉串茄
不知從何時開始出現了煙肉車厘茄卷,這組合看似不太搭,卻又出奇地夾, 以醬汁先腌過再烤,So Juicy。
煙肉串茄

🔹清酒煮蜆
清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。如果能在上碟時加上一些紅辣椒粒,顏色就會更鮮豔之如也帶一點辣味。最後喝一口熱湯,酒香撲鼻,分外暖身。
清酒煮蜆

🔹梅子紫蘇冷麵
第一次見呢樣食物,紅紫色的麵身就是梅子製成的,冷麵既梅子味道很濃郁,浸一浸在薑蓉蔥花醬汁裏有一點辣辣的。不過更入味,醬汁中的涼麵,入口醒神,味道清新,有冰涼的感覺。
梅子紫蘇冷麵

發出微微的紫蘇芳香和梅子果香,成件事食到尾聲都唔滯。

🔹醉宗餅-紅豆雲呢拿雪糕
填入烤好嘅外皮配上香甜細緻紅豆雲呢拿雪糕,其實就肉夾餅得原理一樣,相信沒人會不喜歡吧。
醉宗餅-紅豆雲呢拿雪糕

食飽了,過程中非常舒服,讓人很想留下,繼續共渡一段時光...

我和我的朋友,都算是要求高的人,對於食物質素環境、服務、衛生、設計氛圍都有一定的期望。這次親身試食,無論在食物質素、環境、性價比、服務質素都達到A級或以上的,才會推薦給你們喔。呢份精彩,係做食評最期待既,可以靈光一閃,讓我樂足一個周末❤️🧡💛💚💙。
Type of Meal
Dinner